Societat

Petits negocis, grans xifres

La concessió de microcrèdits per part de MicroBank per a la posada en marxa o consolidació de negocis contribueixen a l’economia espanyola amb la creació de 28.521 llocs de treball directes i 4.468 milions d’euros el 2023

Un centre de fitness, un taller de venda i reparació de patinets, una escola de formació musical, una botiga de moda o un establiment de menjar casolà. Són només un grapat dels milers d’exemples de negocis de tot tipus de sectors d’activitat que han obert les seves portes o ampliat els seus serveis durant el 2023 en diversos punts de la geografia espanyola gràcies a la concessió d’un microcrèdit o un préstec de MicroBank, el banc social de CaixaBank.

Darrere la major part dels casos, hi ha petits emprenedors, autònoms i microempreses. És, per esmentar un exemple, el cas de Nuria Spinola, impulsora de Con S Líquida, una acadèmia de formació d’habilitats artístiques ubicada a Sevilla. Spinola no tenia ningú en el seu cercle pròxim que pogués ajudar-lo econòmicament, per la qual cosa va trobar la solució en un microcrèdit. “Amb el suport de MicroBank vaig poder posar en marxa el negoci i dedicar-me a la meva veritable passió”, relata Spinola. Això no obstant, no han estat únicament els emprenedors els que s’han beneficiat del finançament de MicroBank. I és que aquests negocis han servit per generar milers de llocs de treball directes, tal com constata un informe elaborat per KPMG Assessors i Stone Soup Consulting, per la qual cosa l’impacte social dels microcrèdits va més enllà i aconsegueix canviar les vides de moltes altres persones gràcies a l’efecte multiplicador que es genera en l’economia mitjançant les activitats auxiliars per al desenvolupament de cada negoci.

Concretament, el 2023 es van crear 28.521 llocs de treball directes a Espanya gràcies als negocis sorgits o reforçats a la calor del finançament de MicroBank, fet que suposa un increment del 63,4% respecte a l’any anterior. Els sectors que van concentrar més noves feines van ser els serveis, el comerç detallista, la construcció, l’hostaleria i la restauració. Dels llocs de treball generats vinculats a perfils vulnerables, destaquen els joves de menys de 35 anys i les dones, seguits de persones en situació prèvia d’atur, més grans de 50 anys, persones en contracte d’inserció sociolaboral i persones amb discapacitat. Respecte a la qualitat de les ocupacions, el 61% són contractes de jornada completa, i el 79% correspon a indefinits. La contribució principal al mercat laboral es va produir a través de l’autoocupació, però, a més, un 29% dels negocis van crear nous llocs de treball per a altres persones des de la concessió del préstec. Així mateix, el 45% dels negocis té previst contractar nous treballadors durant aquest any, per la qual cosa es constata que els microcrèdits i préstecs de MicroBank tenen un marcat i mesurable impacte social.

“Els emprenedors, autònoms i les microempreses s’han consolidat com un autèntic pilar de l’economia espanyola i a MicroBank estem i estarem al seu costat per contribuir junts a la creació de riquesa i benestar en el territori”, explica Cristina González, directora general de MicroBank.

Una altra dada que avala les grans xifres que generen els petits negocis és que les iniciatives empresarials recolzades per MicroBank el 2023 van contribuir amb fins a 4.468 milions d’euros a l’economia espanyola, dels quals 2.266 milions d’euros de manera directa i 2.202 milions d’euros, de manera indirecta i induïda. L’import global, que va créixer un 8,7% respecte al 2022, equival al 0,3% del PIB espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Mifas ajuda els afectats per un accident de trànsit a ser autònoms

GIRONA

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona