Societat

economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

La prova pilot drenarà unes 60 hectàrees i pot servir per frenar la plaga del control poma que comptarà amb 1,3 milions d’euros anuals

El nou sistema preveu drenar 60 hectàrees d’arrossars de l’hemidelta esquerre, a prop de la zona de la urbanització de Riumar, a Deltebre. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes ha explicat avui sobre el terreny que l’objectiu del drenatge és eliminar els problemes de salinització que es produeixen en els camps d’arròs, especialment en les zones més profundes del sòl. Amb aquesta prova pilot es volen obtenir dades per ampliar aquesta metodologia a altres zones del delta i arribar a les 15.000 hectàrees, fet que suposaria un 70% del total dels camps de cultiu d’arròs.

L’actuació compta amb la participació de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, per mirar d’assegurar la productivitat dels arrossars davant de la pujada progressiva del nivell del mar. Les previsions apunten que l’any 2100 el nivell del mar en aquesta zona s’haurà incrementat 80 centímetres, fet que suposa que el 70% dels camps d’arròs actuals es trobaran per sota del nivell del mar.

En el marc de la prova pilot, s’instal·laran una sèrie de tubs de drenatge que se situaran entre 1,3 i 1,5 metres de profunditat. Aquests tubs es comunicaran amb un col·lector que, alhora, està connectat a un pou de bombament, que podrà funcionar les 24 hores del dia i des d’on s’extraurà l’aigua que va al desguàs. Així mateix, també s’estudiarà quins hauran de ser els períodes més òptims per al funcionament del sistema de bombament i adequar-lo a les diferents zones del delta.

La plaga del cargol

Les obres del drenatge també serviran per al control del cargol poma al marge esquerra de l’Ebre. La finalitat és poder eixugar ràpidament el sòl quan calgui. Durant el període 2024-2026, el Departament d’Acció Climàtica té previst destinar 1,3 milions d’euros anuals al control i l’erradicació de la plaga que a finals del 2023 havia infestat 639 hectàrees gairebé les mateixes que s’estan tractant aquest any perquè la plaga no es vagi escampant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Reus intensifica les sancions per no llançar bé les escombraries

REUS
meteorologia

Un centenar d’avisos per la pluja des de diumenge al vespre

BARCELONA
estats units

Almenys quatre morts per múltiples tornados a Oklahoma

barcelona
Societat

Mor Carles Busquets, reconegut fotògraf reusenc i expropietari de Niepce

societat

S’ensorra una part de l’edifici de l’Escola de Vela a causa del temporal

platja d’aro
llengua

Voluntariat per la llengua ha creat més de 178.000 parelles lingüístiques

barcelona
societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona