Societat

societat

Darrer Sant Jordi amb roses cultivades a Catalunya

Mercabarna-flor alerta que la manca de relleu generacional fa preveure que serà el darrer amb producte local

Els majoristes preveuen vendre set milions de roses, un 20% més que l’any passat

El que passa amb molts productes industrials, la difícil competència del fet a Catalunya amb el que arriba de fora, pels costos i el preu, arriba també al sector de la rosa. És el que ha advertit Mercabarna-flor, en la presentació de les previsions de venda de roses aquest Sant Jordi, en que estimen es vendran set milions de roses. Així ho ha assenyalat aquest dimecres el president del Gremi de Majoristes de Mercabarna-flor, Miquel Batlle, que ho ha justificat per la falta de “relleu generacional” en les explotacions catalanes. Batlle ha precisat que la majoria de les flors vindran de Colòmbia, però també d’Equador i els Països Baixos. El president dels majoristes ha remarcat que actualment les instal·lacions de cultiu de rosa a Catalunya “no són rendibles” per produir el volum de roses que demana Sant Jordi, a la vegada, ha afegit, que “es necessiten unes infraestructures molt ben muntades i això val molts diners”. Batlle ha afegit que hi ha el “terreny per cultivar, però no hi ha gent que ho faci” i, segons les paraules dels mateixos pagesos, “és l’últim any”, ha insistit.

Més vendes per Sant Jordi

Aquest 2024 Sant Jordicau en dimarts, serà la primera diada en jornada no festiva després de la restriccions per la pandèmia. Per tot plegat, el president de Mercabarna, i regidor d’Economia de Barcelona, Jordi Valls, ha ressaltat que serà un Sant Jordi “multitudinari” i que les vendes pujaran un 20% respecte l’any passat. Dels 7 milions de roses que auguren vendre per Sant Jordi, 2,3 milions d’unitats sortiran de Mercabarna-flor. Valls ha recordat que la diada concentra el 30% del total de vendes de Catalunya en un any. El regidor d’Economia de l’Ajuntament de Barcelona ha concretat que s’han repartit unes 5.400 llicències per la capital catalana per vendre roses i llibres. Valls espera que sigui una jornada de Sant Jordi “més ciutadana” pel fet que cau en dia feiner.

Menys roses d’Equador

Miquel Batlle ha subratllat que Colòmbia és “la número 1” de producció i pot “abastir un Sant Jordi perfectament”, a la vegada ha indicat que “la brotada els ve ara i es pot garantir la frescor de la rosa”. El president dels majoristes de Mercabarna-flor ha explicat que enguany “hi ha hagut uns problemes amb Equador per un tema climatològic” i això ha fet baixar una mica el 20% de producció de la rosa vermella i, a la vegada, “pujar una mica el preu”, però es “compensa” amb la rosa de Colòmbia. En aquest sentit, el president dels majoristes ha apuntat que el preu de les roses serà “a partir de quatre euros”, tot i que ha puntualitzat “del valor afegit” que vulgui donar el florista al seu producte.

Auge de les plantes de roser

El florista Josep Reig, de Reigmat Flor, ha explicat que “també es venen les plantes de roser, perquè és un manera d’allargar el Sant Jordi a casa” degut a que és un article que aguanta més dies. Tot i així, Reig ha dit que la rosa vermella és la que té més sortida, “entre el 90 i 95%” de vendes, ha xifrat, encara que “s’agafa d’un altre color per acompanyar-la”. Reig, amb més de 50 d’experiència en aquest àmbit, ha augurat un futur del sector, perquè “és un article que s’ha popularitzat”, malgrat que “no hi hagi unes grans pujades de vendes, però en els últims 20 0 25 ha crescut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS