Societat

Diagnòstic mèdic al català

Neix Metges-Salut pel Català, una associació que busca impulsar l’ús del català en l’àmbit sanitari

Una quarta part de les infermeres que treballen a Catalunya no coneixen gens la llengua

L’entitat assenyala el desconeixement general dels drets lingüístics dels pacients

El 70% de les altes mèdiques s’escriuen en castellà i prop del 60% dels nous col·legiats en medicina a Catalunya no són catalanoparlants. Davant d’aquestes dades alarmants, diversos professionals sanitaris de Catalunya han creat l’associació Metges-Salut pel Català per promoure l’ús de la llengua en l’àmbit sanitari. L’Hospital Clínic de Barcelona va acollir ahir la presentació de l’entitat amb un col·loqui amb diverses personalitats del món de la sanitat i de la llengua.

Els professionals sanitaris han detectat un retrocés de l’ús del català. En només 15 anys, l’ús habitual del català en la sanitat ha caigut del 46% al 36%. Això s’explica, en part, amb la gran presència de nouvinguts a la xarxa sanitària catalana: més del 50% dels estudiants de medicina a Catalunya són de fora del territori i una quarta part de les infermeres no parlen gens el català. Amb tot, els membres de l’entitat matisaven que no tot era atribuïble als nouvinguts. “Almenys 6 de cada 10 catalanoparlants canvien de llengua quan algú se’ls dirigeix en castellà”, documentava Marina Geli, vocal de l’associació. A més, la situació no és exclusiva de la sanitat. “El sector de la salut és un mirall de la societat, el que s’ha viscut és una regressió de l’ús del català en l’àmbit quotidià”, especificava Geli. Des de Plataforma per la Llengua, el metge Òscar Escudé afirmava que per tal que una llengua s’aprengui, s’ha de fer útil. “I si una cosa la fa útil és que te la demanin a la feina”, hi va afegir. En aquesta línia, va dir que no s’estava complint la llei perquè els professionals amb una plaça estable en el sistema de salut haurien d’acreditar el nivell C1 en català obligatòriament. “Fins que no tens plaça estable, hi ha un buit legal que s’ha de resoldre”, va opinar.

Una de les iniciatives de Metges-Salut pel Català és la creació d’un decàleg dels drets dels pacients, on s’especifica els drets lingüístics que tenen els pacients en diferents situacions que es poden trobar dintre de l’àmbit sanitari. Des del Col·legi Oficial d’Infermeres de Barcelona, Gisel Fontanet va explicar que treballar en favor de la llengua catalana és fer-ho en relació amb el dret que tenen les persones de ser ateses en la seva pròpia llengua. “No és un tema només de la llengua, és un tema vinculat a l’exercici professional”, va afirmar. El president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, va concordar amb aquesta idea dient que un metge complet a Catalunya havia de tenir capacitat de dirigir-se als pacients en català. “No es pot ser un bon professional si no tens capacitat lingüística per dirigir-te als pacients”, criticava. “Estem retransmetent el missatge que el català és prescindible, i no és així”, va concloure. El conseller de Salut, Manel Balcells, va agrair la iniciativa i va reconèixer la situació crítica de la llengua en l’àmbit sanitari. “Hem d’exigir als professionals que coneguin la llengua”, va expressar. “No està previst no conèixer la llengua catalana en el sistema sanitari de Catalunya, i hem de donar els elements perquè els professionals que hagin de saber la llengua, la sàpiguen”, hi va afegir. Ja hi ha inscrits més de 3.000 sanitaris en els cursos de català, però el gran repte és que els acabin, va fer broma Balcells.

Tot i això, des de Metges-Salut pel Català es mostraven positius amb els seus objectius, ja que dos de cada tres metges de fora de Catalunya mostren voluntat per aprendre o millorar el seu domini de la llengua catalana. Per ara, més de 3.000 professionals de la salut estan inscrits en cursos per aprendre català.

No està previst no conèixer el català en el sistema sanitari
Manel Balcells
CONSELLER DE SALUT
No es pot ser un bon professional si no tens capacitat lingüística per dirigir-te als pacients
Jaume Padrós
president del col·legi de metges de catalunya
Si et demanen la llengua a la feina, la fem útil
Òscar Escudé
plataforma per la llengua
Treballar en favor del català és fer-ho pel dret de ser atès en la teva llengua
Gisel Fontanet
COL·LEGI OFICIAL D’INFERMERES DE BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Prova a Mollerussa per detectar electrònicament males olors

MOLLERUSSA
GIRONA

Cedeixen dos solars per construir 48 pisos de lloguer social a Domeny

GIRONA
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona