Societat

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

El Museu d’Art de Girona ha rebut aquesta setmana la donació d’una peça que pertanyia a l’antic retaule major de Sant Feliu de Girona, en concret un fragment del lateral que l’emmarcava. El Museu d’Art exposa i conserva bona part del conjunt del retaule, mentre que una altra part es troba a la basílica de Sant Feliu. Els Amics del Museu d’Art, que puntualment donen suport al museu amb adquisicions per al seu fons, van fer la compra i ahir es va rebre i es va fer efectiva la donació al museu.

La peça, un fragment de prop de 123 cm d’alt i uns 90 d’ample, és obra de l’escultor d’origen burgalès Pere Robredo, instal·lat a Girona entre els anys 1507 i 1512. Robredo va realitzar la decoració tallada de tot el cos alt del retaule, inclosos els guardapols, així com les figures secundàries que ornamenten els muntants. La seva obra és el resultat d’un treball de taller, caracteritzat per la introducció de detalls, ornaments i elements propis del renaixement plateresc castellà.

El fragment en qüestió formava part d’un dels laterals, anomenats guardapols o polseres, que envolten el retaule a manera de marc. Els guardapols dels laterals estaven dedicats a la iconografia de l’arbre de Jessè, la representació de la genealogia de Jesucrist des de Jessè, pare del rei David. Una temàtica que servia per reforçar l’enllaç entre l’Antic i el Nou Testament. Aquest fragment, amb un personatge coronat que porta una maça a la mà, correspondria a un d’aquests reis de la dinastia, sense poder identificar quin.

El retaule major de l’església de Sant Feliu de Girona va ser una obra de grans dimensions i complexitat executada al llarg de setze anys, de 1504 a 1520. Actualment és un dels millors exemples conservats de transició de l’estil Gòtic cap als nous models del Renaixement a Catalunya. En la seva execució, al llarg de setze anys, hi van treballar diferents artífexs: Joan Dartrica (1504) va realitzar l’obra de fusta i la talla decorativa o traceria; la imatgeria es va encarregar a Joan d’Aragó (1505), Pere Coll i Pedro Robredo (1507); i el daurat i pintura van ser realitzats per Pere de Fontaines (1515) i Joan de Burgunya (1518), qui va finalitzar l’obra el 1520. El retaule va esdevenir un grandiós conjunt de prop de 15 metres d’alçada i 11 metres d’amplada, i un dels més cars del moment, pagat en bona part, gràcies a deixes testamentàries.

Aquesta nova peça ve a completar el conjunt del retaule el qual el 1936, a l’inici de la Guerra Civil Espanyola, es va desmuntar de Sant Feliu i emmagatzemar a la catedral de Girona. L’any 1943 es va reconstruir un nou retaule per a l’església de Sant Feliu aprofitant parts de l’antic. Les altres parts es conserven al Museu d’Art, exposades en una sala dedicada al retaule.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BARCELONA

L’Institut de formació empresarial tindrà 840 alumnes

BARCELONA
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona
Urbanisme

Els primers trams d’escales mecàniques reversibles a la baixada de la Glòria ja funcionen

Barcelona
ARBÚCIES

Finalitzen les obres d’urbanització del polígon Torres Pujals

ARBÚCIES

La fira Arrels de l’Escala escalfa motors amb els guardons del vi

l’escala
societat

Punts lila i una línia de bus nocturn gratuït a la festa major

Lleida
salut

L’hospital Santa Caterina incorpora la dermatologia digital

salt
Medi Ambient

Acció Climàtica contracta ramats per a prevenir incendis

calonge i sant antoni

Participació de rècord a la Fira d’Espàrrecs

Gavà