Societat

SOCIETAT

Desgel de les glaceres i aigua pluvial reaprofitada a Temps de Flors

El muntatge de la sala gran dels soterranis de la catedral de Girona fa referència als efectes de la crisi climàtica i el dels Banys Àrabs ressegueix el moviment de l’aigua

El BBVA i CaixaBank donen suport a la mostra

Els soterranis de la catedral de Girona són el marc del muntatge El plor de les glaceres, que ha anat a càrrec d’estudiants del Màster en Disseny i Producció d’Espais de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)-Centre de Cultura Contemporània Barcelona (CCCB). També és el muntatge del BBVA, que ocupa la sala més gran del subsol del temple i que pretén conscienciar dels efectes de la crisi climàtica. Molt a prop, l’aigua reaprofitada de la pluja serveix per al muntatge de CaixaBank i la Fundació Ramon Noguera als Banys Àrabs.

El muntatge de la catedral gironina s’ha presentat avui amb representants de l’Ajuntament de Girona, encapçalats per la vicealcaldessa, Gemma Geis (Junts); del BBVA, amb el cap de la zona de Girona, David Meavilla, i del màster esmentat de la UPC, representada per la coordinadora, Cristina Masferrer. El projecte ha estat possible per la col·laboració de 150 voluntaris de l’entitat bancària i del departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica de la Escola Politècnica Superior de la Universitat de Girona (UdG).

Un grup de setze estudiants prenen part aquest curs en el màster de la UPC. L’Ana Belén Recaval és xilena i considera que és un «desafiament encara més gran» haver dissenyat un projecte per a la catedral de Girona. Els materials utilitzats són, entre d’altres, plàstic biodegradable i perfils de fusta per encapsular unes mampares que es converteixen en plaques de gel que van perdent altura a mesura que es va avançant per la sala més gran dels soterranis, molt a prop de l’astre Sol i de la porta de sortida. És el desglaç de les glaceres.

L’alumnat va començar a configurar idees del que ha acabat essent El plor de les glaceres al novembre. «Al gener es va formalitzar i, des del març, ho vam començar a muntar, a aquí mateix [a la sala central dels soterranis]», diu Recaval. Els estudiants van prendre part en el festival Llum de Barcelona al febrer, però l’estudiantat és conscient que Temps de Flors dura nou dies i que el seu projecte tindrà molta visibilitat. Explica que han volgut demostrar «la fragilitat de la natura i com el recorregut del temps s’ha accelerat».

‘La ruta de l’aigua’

Una altra entitat bancària, Caixabank, també pren part activa i col·labora en l’edició número 69 de Temps de Flors de Girona. La col·laboració de La Fundació La Caixa, a través de CaixaBank, i la Fundació Ramon Noguera han fet possible l’exposició La ruta de l’aigua, que també ha estat presentada aquest matí.

Segons informa l’Ajuntament de Girona, el projecte el conformen un conjunt de flors «que dibuixen l’aigua en una cascada d’orquídies de tonalitats roses i argents, en el moviment de l’aigua que reflecteix la llum i abraça la natura o en els jocs a l’aigua i ones que s’escampen per la seva superfície. Per dur a terme aquest muntatge floral s’han utilitzat 190 litres d’aigua reaprofitada provinent de la pluja i recollida amb dipòsits per part del consistori». En l’acte de presentació, hi ha pres part el director territorial Catalunya de CaixaBank, Josep M. Gonzàlez, la vicealcaldessa Gemma Geis i la gerent de la Fundació Ramon Noguera, Marina Molina.

El muntatge La ruta de l’aigua és obra dels floristes Joan Manel Guillén, Lidia Torrijos, Sergi Gonzàlez, Raimon Gandia i de les Voluntàries d’Horta, segons assenyala l’Ajuntament de Girona en una nota de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Un cotxe amb càmera de lectura de matrícules controlarà la zona blava

Lleida
MEDI AMBIENT

Caminada a Calella per donar valor a un paratge natural amenaçat per un nou enllaç a l’autopista

CALELLA

Dues cooperatives d’habitatge faran 283 pisos protegits al Parc de l’Alba

Cerdanyola del Vallès
OLOT

Inauguren un jardí terapèutic al barri de Sant Miquel

OLOT
trànsit

Cues a l’Alt Penedès en l’operació tornada per un accident

barcelona

Un projecte de ciència ciutadana farà un mapa de la calor extrema als barris

Barcelona

La recollida selectiva a la Conca de Barberà frega el 80%

Montblanc
turisme

La Costa Brava es promociona per primera vegada al Canadà

girona
CALONGE I SANT ANTONI

Al·leguen contra la declaració del municipi com a zona residencial tensionada

CALONGE I SANT ANTONI