Societat

societat

Torna Benvinguts a Pagès. La Festa!

La festa se celebrarà aquest cap de setmana 1 i 2 de juny

Més de 450 explotacions, elaboradors, restaurants i allotjaments rurals participen a la festa de la pagesia catalana

Benvinguts a Pagès. La Festa tindrà lloc aquest proper cap de setmana 1 i 2 de juny arreu de Catalunya. Més de 450 experiències agroturístiques (prop de 90 explotacions, 150 allotjaments, 50 promotors d’activitats, 10 elaboradors i més de 150 restaurants) s’organitzaran de forma simultània per obrir les seves portes i oferir als visitants l’experiència de la realitat de pagès.

Les places per participar en les diferents experiències que s’organitzen al llarg del territori són limitades, per tant, cal apuntar-s’hi. Enguany, el visitant major de 15 anys haurà de fer un pagament de 2 euros en concepte de reserva. Es tracta d’un pagament simbòlic, que garanteix la reserva de la plaça i reivindica la feina dels pagesos i pageses, que durant el cap de setmana rebran milers de visitants, i han d’organitzar el seu horari, segons la quantitat de persones apuntades a cada activitat.

Benvinguts a Pagès La Festa, és una proposta agroturística lúdico-pedagògica que vol remarcar la tasca essencial del sector primari i divulgar l’origen i la importància del consum i compra de productes de proximitat, així com la feina dels professionals del sector alimentari a la societat que permeten conformar un sistema alimentari sostenible, segur, resilient, saludable i d’accés universal.

El públic tindrà l’oportunitat de descobrir projectes empresarials arrelats al territori i que contribueixen al desenvolupament local i econòmic de les zones rurals; conèixer les persones que elaboren els productes que podran tastar i comprar directament a les explotacions; viure una experiència de turisme de proximitat; i, degustar la cuina catalana i tradicional als restaurants que formen part de l’oferta d’enguany.

Els visitants podran gaudir d’experiències molt diverses, com ara degustar els vins i caves ecològics del Celler Suriol del Penedès, veure el ramat de 300 cabres de l’Aubagueta, una explotació ramadera familiar que elabora formatges ecològics artesanals a la Segarra, descobrir les verdures i les fruites per L’Hort d’en Dídac a la zona de Mataró, passejar pels camps de la cooperativa de treball i iniciativa social L’Olivera a l’Urgell o bé, conèixer el Banc de les Llavors de la Roda de Ter, a Osona.

La missió és acostar productors i consumidors, fent valdre els atributs diferencials del conjunt d’empreses participants, generant complicitats i vincle entre els productors, elaboradors, restauradors i consumidors i apropant el món urbà i la pagesia.

Estimar el planeta

La proposta segueix amb la ferma voluntat de ser responsable amb el planeta, per aquesta raó, s’han impulsat més eines i recursos en pro a la sostenibilitat i per reduir la petjada de carboni amb accions i propostes dirigides als futurs visitants.

Per una banda, es proporciona informació als participants dels diferents punts verds de recàrrega de vehicles elèctrics arreu del territori a través de la web Electromaps, amb la finalitat de promoure una mobilitat elèctrica, verda i sostenible.

D’altra banda, també es fa pedagogia als visitants de la utilització del transport col·lectiu, mitjançant la plataforma de car sharing Som Mobilitat, amb la finalitat d’organitzar-los en xarxa, poder reduir el nombre de desplaçaments i fer un ús responsable del transport.

Elaboradors alimentaris

A més a més, aquest any, gràcies a l’èxit de la prova pilot que es va posar en marxa el 2023, la categoria d’elaboradors alimentaris ha passat a estendre’s a tot Catalunya. És una aposta per la visibilització i el reconeixement dels productes catalans, que té l’objectiu de promocionar els projectes empresarials i l’oferta alimentària dels elaboradors del territori català i donar a conèixer els processos d’elaboració de productes en obradors de Catalunya. Es tracta, doncs, d’empreses que no produeix directament el producte agrari, però que compren la matèria primera a productors locals, per poder elaborar els seus propis productes.

Així mateix, a la web s’han incorporat millores d’usabilitat, perquè els agents puguin gestionar més còmodament les reserves que reben i, també d’informació, afegint els punts de venda físics o digitals dels diferents participants de La Festa perquè el públic pugui continuar comprant els seus productes, després de la fita.

Benvinguts a Pagès La Festa fan palès aquest potencial va rebre l’any passat 36.000 visitants a les més de 100 explotacions agroalimentàries, 115 allotjaments de turisme rural, 220 restaurants, 65 activitats complementàries i 5 elaboradors alimentaris i petits artesans, que hi van participar.

20% del PIB

El sector agroalimentari ja representa el 20% del PIB –el 19,7%, concretament– i es consolida com el més important de la indústria catalana per volum de negoci i treballadors, generant una facturació agregada de 48.231 milions d’euros i ocupant a 175.600 persones, segons l’estudi ‘El sector agroalimentari a Catalunya’, elaborat per ACCIÓ–l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball– i Prodeca, l’empresa pública promotora dels aliments catalans del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi Ambient

L’oposició de Camarles demana blindar el terme a les plantes de biogàs

Camarles
Societat

L’Ajuntament de Badalona retalla l’horari de les terrasses del front marítim

Badalona

Milloraran passos de vianants de Lluís Pericot i Álvarez de Castro

GIRONA
URBANISME

Al Baix Llobregat s’han iniciat 497 habitatges aquest 2024

Viladecans

Detenen cinc persones per sabotejar caixers a Barcelona, l’Hospitalet i Santa Coloma

Barcelona
Mobilitat

Proposen més carrils a l’N-240 entre Lleida i Torregrossa per millorar la seguretat

Lleida

Comença la campanya de captura del llamàntol al litoral gironí

ROSES
Societat

La URV investiga com monitorar les persones vulnerables que viuen soles

Tarragona

La Fundació CRAM allibera 16 tortugues marines del niu de l’estiu passat

BEGUR