Societat

Menys nens de colònies

La davallada d'inscrits a les activitats d'estiu dels esplais supera les previsions, tot i l'increment d'un 50% de les beques. La Fundació Catalana de l'Esplai xifra el decreixement en un 25% i la Pere Tarrés en un 13%

Les previsions no sols s'han complert, sinó que la realitat fins i tot ha estat pitjor del que s'apuntava fa un parell de mesos, quan les entitats d'esplai ja preveien que la crisi passaria factura a les activitats d'estiu i treballaven amb la hipòtesi d'un descens d'inscripcions a les colònies i casals.

La Fundació Catalana de l'Esplai, una de les principals entitats del sector que ahir va donar el tret de sortida al primer autocar de les colònies, va xifrar en un 25% la davallada d'inscrits a les activitats d'estiu obertes a totes les famílies, 5 punts per sobre de la previsió apuntada a l'abril.

Pel que fa al percentatge d'inscripcions a les activitats organitzades pels esplais per als infants que hi participen durant tot el curs, el descens s'ha situat entre el 10% en el cas de les colònies i el 14% pel que fa als casals, quan la previsió de fa dos mesos situava el decreixement entorn del 10% en el conjunt d'activitats.

També la Fundació Pere Tarrés (el primer autocar de la qual va sortir dijous cap a les colònies) ha registrat una davallada del 13% en el nombre d'infants inscrits a la campanya d'estiu. Aquesta baixada s'ha notat especialment en les activitats menys econòmiques, especialment als cursos residencials d'anglès (que costaven entre 590 i 890 euros) i a les activitats esportives de muntanya (d'uns 795 euros).

Totes dues entitats han incrementat enguany fins a un 50% la partida destinada a beques respecte a l'any passat. Aquests ajuts, inscrits en cada cas en el marc d'una campanya de recaptació de fons per evitar que cap infant es quedi sense colònies, han permès sufragar una part o la totalitat de la despesa en funció de la situació econòmica de la família.

La Fundació Catalana de l'Esplai, que organitza 250 activitats amb 40.000 places, ha becat 3.170 infants (amb almenys un dels dos progenitors a l'atur) en la campanya d'estiu, mentre que la Pere Tarrés, amb una oferta de 16.000 places i 350 activitats, ha distribuït unes 300 beques.

Segons la directora general de la Fundació Catalana de l'Esplai, Montserrat Ginés, la demanda d'ajuts ha estat inferior a les necessitats reals perquè "la majoria de famílies de classe mitjana que s'han quedat a l'atur no estan acostumades a demanar ajuts". El responsable de vacances i oci de la Fundació Pere Tarrés, Albert Riu, va assenyalar, per la seva banda, que el descens principal s'ha produït en les colònies (d'un cost que, de mitjana, dobla el dels casals). Les dues entitats van recordar ahir que el període per sol·licitar les beques encara està obert.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.