Societat

Lloguer social amb comptagotes

Col·lectius

Amb cinc facultats i tres escoles tècniques, la Universitat Rovira i Virgili té matriculats a Tarragona ciutat uns 7.300 alumnes, 5.400 dels quals són de fora del municipi.

Bona part d'aquests estudiants necessiten un habitatge a la ciutat, però la gran majoria han de recórrer al mercat lliure, amb preus de lloguer que ronden els 800 euros mensuals de mitjana, perquè la borsa de lloguer amb mediació de l'Ajuntament i la Generalitat, que fixa un preu màxim de 450 euros, només controla 22 pisos a tot Tarragona.

Aquesta iniciativa, que ja fa anys que funciona amb èxit en altres ciutats, va arrencar el juny passat a Tarragona i, tot i la creixent demanda d'habitatge social, de moment funciona al ralentí.

La llista d'espera és de més de 170 persones per a tan sols una vintena d'habitatges disponibles, quan l'Ajuntament calcula que a la ciutat segueix havent-hi més de 8.000 habitatges buits. Tot i que els propietaris reben garanties de cobrament i que l'habitatge els serà retornat sense desperfectes, a l'hora de la veritat, "prefereixen posar-los al mercat lliure, amb preus molt per sobre dels 450 euros", afirma Victòria Pelegrín (PSC), regidora i presidenta del Servei Municipal d'Habitatge.

Preus a l'alça
La responsable municipal reconeix que "no és la situació idònia", i assegura que hi juga en contra el fet que el preu dels lloguers a la ciutat està creixent tot i la crisi. Amb tot, demana paciència i lamenta que anteriors governs de CiU i PP "no es posessin les piles abans".

A la veïna Reus, on la borsa funciona des de fa anys, l'Ajuntament controla uns 400 pisos. El lloguer s'ha convertit en aquesta ciutat en una eina d'emancipació per als joves: el 80% dels pisos estan arrendats a menors de 35 anys, amb una edat mitjana de 26 anys.

Des d'Adigsa, empresa pública dedicada a la promoció d'habitatge, el cap territorial a Tarragona, Jordi Navarro, convida l'Ajuntament a "millorar la comunicació" per donar a conèixer la borsa a la ciutadania. Tot i això, coincideix que "cal assentar el producte". Adigsa preveu que aquest any l'Ajuntament gestionarà una cinquantena de pisos en cessió. A tot Catalunya, hi ha 80 borses públiques d'habitatge que gestionen 8.154 pisos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.