Societat

l'entrevista

“Hem de muntar vagues per fer complir la llei”

El 30 d'octubre va fer cent anys que a Barcelona es va crear la Confederació Nacional del Treball. Avui el sindicat viu una mena de resurrecció, s'ha acabat la travessa del desert?

En l'àmbit sindical, els darrers anys han estat molt complicats i a la CNT li ha costat trobar el seu camí, però avui hi ha molts joves que s'han adonat del fracàs del tipus de sindicalisme que defensen Comissions Obreres i la UGT, i ja sigui perquè tenen idees anarquistes o per qüestions de necessitat i pràctiques, s'apropen a nosaltres.

El tipus de lluita ha canviat?

No hi ha una lluita com la que pregonaven els grans líders anarquistes, avui pràcticament hi ha una batalla de supervivència però portem un segle i mig d'experiències i encara que sabem que els darrers trenta anys no han anat gaire bé i hi ha una certa impressió que el sindicalisme no serveix, que forma part de la política, està venut a l'Estat, ha contribuït a la desmobilització i no atrau prou la gent jove, a la CNT, pràcticament calquem els principis dels inicis del segle passat, els adaptem al moment actual i plantegem un model molt senzill, un sindicalisme de classe i de solidaritat utilitzant l'ajuda mútua i l'acció directa.

I a la pràctica què?

No ens podem enganyar, ara la societat ha canviat. Si tu vius en un bloc de pisos i no ets capaç de donar el condol a una persona a qui se li ha mort un familiar, pots pensar que el suport mutu no brilla, però quan es planteja un conflicte, nosaltres intentem que es deixi de banda l'interès individual, implicar la màxima gent de l'empresa, transformar-lo en una qüestió col·lectiva, ajuntar totes les reclamacions i les demandes, bàsicament perquè estem veient que aquesta és l'única manera que funciona per inculcar certs valors.

Quins valors?

No els expliquem un pamflet, ni els fem un míting, els diem que si volen que els solucionem coses col·lectives, que vinguin a la CNT. També hi ha gent militant que veu que l'empresa està a la UCI, que ja ho ha provat tot i considera que nosaltres som l'última alternativa. Quan arriben, s'estudia el conflicte, s'analitza la viabilitat, es planteja el tema, se'ls diu es pot fer això o allò, i després es quan, abans de muntar una vaga, la gent dota una caixa de resistència i s'implica en la solidaritat. Aquest és el punt clau per lluitar contra el sindicalisme d'estat. Jo crec que avui en dia el principal problema de la CNT es la classe treballadora, els treballadors organitzats tenim una eina que es pot fer servir o no, quanta més gent la faci servir, més contundent es tornarà.

Què vol dir amb això?

Hi ha molts sectors on la tradició sindical s'ha perdut i qualsevol reivindicació s'agafa com una amenaça a la patronal, i és clar, nosaltres ens trobem que hem de muntar moltes vagues simplement perquè es compleixi la llei. Per exemple tu agafes el conveni d'hostaleria i és comprovar a quantes empreses grans es compleix.

Es pot sobreviure sense subvencions, ni ser membres del comitè d'empresa?

Nosaltres no ens cansem de reclamar que se suprimeixin totes les subvencions que es donen als sindicats, la CNT des dels seus orígens es declara independent de qualsevol organisme i més de l'Estat, i una de les maneres per les quals creiem que s'ha de mantenir aquesta independència és la independència econòmica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON