Reportatge

La Barcelona de la Laia

Amb les festes de Santa Eulàlia, fem una passejada pels escenaris de la llegenda

La tradició llegendària presenta santa Eulàlia com una nena cristiana que als tretze anys va declarar la seva religió i que, per aquest motiu, va morir martiritzada. Joan Amades esmenta que “era filla de Sarrià, d'una gran casa senyorial” i relata com un cop declarada la seva fe, va patir fins a tretze martiris, com tretze eren els anys que tenia. Pels volts del 12 de febrer, Barcelona la recorda amb una festa plena d'activitats i adreçada principalment als infants. No obstant això, enguany la Laia també vol seduir els que ja no són tan menuts. El circ català, el hip-hop o el breakdance són algunes propostes per als joves. I, per a tots els públics, sempre és recomanable una passejada pels escenaris de la llegenda, per la Barcelona de la Laia.

La història de la Laia barcelonina, real o inventada, és esgarrifosa. Abans de morir crucificada va patir tretze turments. Un dels més coneguts va consistir a ficar-la nua en una bóta plena de claus i vidres i llançar-la rodolant tretze cops per un pendent. El carrer s'anomena avui dia Baixada de Santa Eulàlia i hi ha una imatge de la santa en una petita capella. El barri gòtic, el cor de la Barcelona antiga, va ser l'escenari d'altres martiris: va ser empresonada en un torre (hi ha qui diu que era al carrer Arc de Santa Eulàlia, condemnat des d'aleshores a no veure la llum del sol; d'altres mantenen que la torre era al carrer de la Volta del Remei; i d'altres fins i tot, al de la Boqueria, amb Sant Ramon del Call), assotada, li tallaren els pits, li aplicaren oli bullent a les ferides, cremada a una foguera i tancada amb puces. A la plaça del Pedró va finalitzar el seu patiment.

Diu la llegenda que santa Eulàlia va ser exposada en aquesta plaça, nua i clavada en una creu en forma d'aspa (com la que porta a la mà la gegantona Laia). El cel la va cobrir amb una capa fina de neu per protegir-la de les mirades indiscretes. Just a la plaça, hi roman una estàtua de santa Eulàlia des del segle XVII.

Les relíquies es van trobar a l'església de Santa Maria de les Arenes, antecedent de Santa Maria del Mar. Durant el trasllat de les despulles fins a la catedral, la comitiva es va aturar a la plaça de l'Àngel. Era impossible avançar perquè el sepulcre es va fer molt pesat. Llavors, un àngel va davallar del cel i va assenyalar un canonge del seguici. Avergonyit, el clergue va confessar que havia robat un dit del peu de la santa. Amb el cos sencer, les relíquies van entrar fins a la seu, on avui dia descansen.

A la cripta de la catedral de Santa Eulàlia i de la Santa Creu hi ha el sepulcre amb les despulles de santa Eulàlia. Diuen que mentre era a casa seva, tenia cura de les oques que s'hi criaven. Per aquest motiu, al claustre de la Catedral de Barcelona hi ha sempre tretze oques, de color blanc, com a símbol de la seva puresa.

A la ciutat comtal moltes dones i noies duen el nom de Laia, que és una adaptació del nom Eulàlia, que en grec significa ben parlada. A Barcelona, la tarda del dia de Santa Eulàlia, s'hi esdevé un fet ple de màgia. De sobte, totes les gegantes de la ciutat decideixen sortir a passejar. I, per un dia, totes tenen un mateix nom: Laia. La passejada de les Laies comença a les set a la plaça de Sant Josep Oriol i passa pel carrer Pi, Cucurulla, Boters, plaça Nova, carrer Bisbe, Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, carrer Ferran i arriba a la plaça de Sant Jaume cap a un quart de nou. Una bona oportunitat per recrear la llegenda.

PER ARRIBAR-HI

Al barri gòtic de Barcelona S'hi arriba en metro mitjançant les parades: Plaça Catalunya (L3/L1), Liceu (L3), Drassanes (L3) i Jaume I (L4). També en tren: a plaça Catalunya hi ha estació de Ferrocarrils de la Generalitat (línia del Vallès) i RENFE (R1, R3, R4 i R7)

DADES D'INTERÈS

Més informació: Palau de la Virreina (la Rambla, 99) de dilluns a diumenge, de 10.00 a 20.00 h Tel. 93.316.10.00 www.bcn.cat/barcelonacultura Missatges de text curt al telèfon 93.317.14.16 per a persones amb discapacitat auditiva.
A través del mòbil: Per tenir el programa d'activitats al mòbil, pots enviar un missatge al 217010 amb la paraula LAIA
Reserva d'entrades: Teatre Poliorama i Espai Francesca Bonnemaison A partir del 6 de febrer al telèfon 93.432.43.69. Horari d'atenció telefònica, de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 15.00 a 19.00 h.
El cartell de la festa Obra de la il·lustradora Carla Besora. Per conèixer més coses de la seva feina pots visitar el bloc http://carlabesora. blogspot.com/


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Els veïns de l’edifici Venus qualifiquen de “xantatge” que per ser reallotjats hagin de retirar les demandes

Sant Adrià de Besòs
SOCIETAT

La Fiscalia demana exculpar els policies que van lesionar l’ull de Roger Español

BARCELONA
BREDA

Inauguren el projecte Reflex, que fomenta el desenvolupament sostenible

BREDA
Canvi climàtic

La temperatura global superarà el límit dels Acords de París aquest lustre

Barcelona

Comencen les obres del nou CAP

Hostalric
societat

L’Ajuntament recula i La Revisteria es podrà instal·lar al Born

Barcelona
URBANISME

El GEPEC i la Plataforma Lotte No presenten al·legacions al POUM

Mont-roig del Camp
societat

El bisbe de Girona es reincorpora al Bisbat després de passar la covid

girona
societat

La biblioteca de Palafrugell ofereix 150 obres d’art en préstec

palafrugell