Societat

tribunals

Detingut un alt càrrec de Gisa per adjudicacions irregulars

La fiscalia de delictes econòmics investiga constructores gironines que s'haurien confabulat per repartir-se l'adjudicació d'obra pública

La Guàrdia Civil arresta almenys cinc empresaris més i registra dues empreses

Un alt càrrec de l'empresa pública Gisa, Jordi Vergé Heredia, gerent d'obres de carreteres de Girona, i almenys cinc empresaris i directius de constructores d'aquesta demarcació han estat detinguts entre dimecres i ahir en una operació contra una suposada trama de corrupció relacionada amb l'adjudicació d'obra pública. Les detencions les va fer la Guàrdia Civil per indicació del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, que investiga la presumpta confabulació d'un grup d'empreses constructores de les comarques gironines per repartir-se entre elles l'adjudicació d'obra pública de la Generalitat en connivència amb l'alt responsable d'obres de carreteres de Gisa. Les presumptes irregularitats s'haurien comès en l'època de l'anterior govern, entre el 2007 i el 2010. La fiscalia de delictes econòmics ha demanat a Gisa que li faciliti totes les adjudicacions fetes a la demarcació de Girona des del 2007. Bona part d'aquesta informació ha està en mans de l'autoritat judicial perquè va ser recollida ahir personalment per un dels fiscals de delictes econòmics, Fernando Maldonada, que va anar a la seu de Gisa ahir al migdia acompanyat de diversos agents de la Guàrdia Civil. El Departament d'Economia i Coneixement, del qual depèn l'empresa Gisa, es va limitar ahir a oferir tota la cooperació amb l'autoritat judicial i a demanar que es respecti la presumpció d'innocència dels implicats. Dels sis arrestats, com a mínim quatre van sortir en llibertat després de declarar davant la Guàrdia Civil i els altres dos, el funcionari Jordi Vergé i Juan Mozo Llambi, un veí de Palafrugell que ocupa un alt càrrec en una de les empreses implicades, Rubau Tarrés SA de Verges (Baix Empordà), van ser traslladats a les dependències centrals de la Guàrdia Civil a Barcelona on han passat la nit i avui és previst que declarin davant la jutgessa que instrueix el cas. Mozo va ser detingut dimecres a la comandància de la Guàrdia Civil de Girona on l'havien citat per declarar, mentre que Vergé va ser arrestat ahir al matí a casa seva i traslladat a les mateixes dependències judicials.

L'operació, blindada amb un hermetisme absolut, va causar ahir estupefacció entre el govern i l'oposició, que van evitar pronunciar-se al·legant que el cas està sota secret de sumari.

El cas del port

Algunes informacions periodístiques apuntaven ahir que les investigacions que han permès destapar aquesta presumpta trama parteixen d'una altra causa judicial que instrueix el mateix jutjat número 5, que porta el mateix fiscal Maldonado i en què apareix implicada una altra empresa gironina, Construccions Rubau SA. En aquest cas, la jutgessa investiga el presumpte desviament de 40 milions d'euros en les obres d'ampliació del dic est del port de Barcelona i ja va fer escorcollar la seu de Construccions Rubau SA a Barcelona. Ahir, però, aquest diari no va poder confirmar que aquesta empresa sigui una de les implicades en la trama d'adjudicacions presumptament irregulars.

Les adjudicacions sospitoses es van fer durant l'etapa de l'anterior govern, quan Gisa encara depenia del Departament de Política Territorial i Obres Públiques.

LA XIFRA

6
persones detingudes és el balanç de la primera fase d'aquesta operació policial que continua oberta.

LA FRASE

El govern cooperarà amb la màxima transparència amb l'autoritat judicial
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cent anys del santuari de Lourdes d’Arenys de Munt

Arenys de Munt
BARCELONA

Una aurora boreal es deixa veure al cel de Catalunya

POLICIAL

Interior tria el comissari en cap, Eduard Sallent, com a major dels Mossos

barcelona
judicial

Arxivada la causa contra els mossos per la pèrdua d’un ull per projectil durant les protestes per Hasél

barcelona
educació

L’escola La Farga, l’Associació Educativa Vall del Terri, Anna Juàrez i Josep Callís reben els Premis Mestres 68

girona
SOCIETAT

Un nen discapacitat espera des del setembre transport sanitari per anar a escola

BARCELONA
església

L’arquebisbat augmenta la pressió pel desallotjament de l’Esperit Sant

barcelona
medi ambient

L’alcaldessa de Gisclareny, nova directora del Parc Natural del Cadí-Moixeró

GISCLARENY
EDUCACIÓ

Malgrat insisteix a ubicar la segona llar d’infants municipal a l’escola Marià Cubí

MALGRAT DE MAR