Societat

Activitats d'estiu per facilitar la conciliació familiar i laboral

Més de 7.000 joves estan inscrits en les prop de 160 activitats que s'han programat al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre aquest estiu

La majoria d'accions tenen una base educativa

Quan acaba l'escola, comença el maldecap per als pares i mares. Conciliar vida familiar i laboral no és gens fàcil en la majoria dels casos, però encara ho és menys poder assumir, en temps de crisi, el cost de les activitats d'estiu per a la canalla. Sigui com sigui, les famílies s'esforcen per fer que els infants no estiguin tancats a casa tot el dia i gaudeixin de l'estiu un cop acabat el curs escolar. A Tarragona i a la resta de municipis del territori, les activitats d'estiu per als més petits de la casa “són una clara alternativa per a les famílies dels nens i nenes que hi participen oferint un espai acurat i unes activitats programades amb una base educativa, lúdica i creativa” i així es justifica l'ampli ventall d'activitats i tallers que es realitzen.

Convertir-se en detectiu

El casal d'estiu de Tarragona s'inspira en les aventures del detectiu Sherlock Holmes per atreure l'atenció dels més menuts, de manera que es combinaran investigació i intriga en les diferents activitats, que estan adreçades a infants que hagin estat escolaritzats a Tarragona el curs que s'acaba de tancar. El casal d'estiu va començar dilluns i s'allargarà fins al 29 de juliol de dilluns a divendres de 09.00 h a 13.00 h i s'hi han adherit 10 centres escolars: escola Olga Xirinacs, El Miracle, Pau Delclòs, Serrallo, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista, Campclar, Gual Villalbí, Sant Salvador i Centre Social de la Floresta. En total s'ofereixen 564 places i els infants participants estan organitzats per edats (3-5; 6-8; 10-12).

Colònies

Un total de 25 nens i nenes de 7 a 14 anys de Valls i Alcover passaran una setmana a la casa de colònies Rector de Vallfogona de Riucorb, on compartiran l'estada fins diumenge amb 25 joves més de la Conca de Barberà. Durant aquests dies s'han programat visites culturals, excursions a peu, dinàmiques de grup, descoberta del poble i de l'entorn, tallers, piscina, jocs d'interior i d'exterior, gimcanes, jocs de nit, contes, dansa i teatre. El preu de l'estada és de 290 euros –el mateix que l'any passat– i inclou viatge, allotjament en règim de pensió completa, assegurança d'accidents i malaltia i servei de monitors.

Promoció de l'esport

A Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, una trentena de nens i nenes de 4 a 14 anys participen de les colònies de poble en poble, una activitat d'estada en règim de pensió completa que organitza l'àrea d'Esports de l'Ajuntament que permet als participants realitzar diferents propostes lúdiques i esportives com el senderisme, caiac, activitats de platja, futbol, handbol i gimcanes, entre d'altres; alhora que passar les nits en nuclis diferents com ara Vandellòs, Remullà o l'Hospitalet de l'Infant. Les estades van començar dilluns passat i acabaran aquest divendres que ve. D'altra banda, a Cambrils, els joves poden gaudir d'activitats nàutiques com surf de vela, caiac o vela. A Tortosa també s'ha programat un campus de rem per a nens i nenes de 9 a 14 anys, un campus de gimnàstica rítmica, de futbol i multiesports i a Reus es fan cursos de taekwondo, de judo i pàdel, i també de ioga, defensa personal, i d'aeròbic per a majors de 16 anys. La majoria de municipis que tenen piscines municipals també organitzen cursos de natació per a nens i nenes de franges d'edats diferents.

A l'aventura

Els joves de Torredembarra podran participar en un cap de setmana (2 i 3 de juliol) d'aventura al Pallars, on faran ràfting i barranquisme, mentre que també s'ha programat una sortida a l'Aquopolis (la Pineda), pel 20 de juliol.

Activitats nocturnes

L'Ajuntament de Montblanc i el Consell Municipal de Joventut, amb la col·laboració d'entitats i establiments, han organitzat la Setmana de la Joventut, que ja arriba a la setena edició i que se celebrarà de l'1 al 10 de juliol. La novetat és la recuperació de les activitats nocturnes: com el taller de cuina, el tast de cervesa, el contacontes o el taller de fotografia. A més, cada dia s'ha programat una activitat diferent: dilluns, el taller de xocolata; dimarts, el de grafit i aiguagim; dimecres, el de maquillatge; dijous, el de percussió; i divendres, el de foc.

Activitats adaptades per a infants amb discapacitats

el punt

Als casals organitzats per institucions públiques es reserven unes places per a mainada amb necessitats especials. El gros de la demanda, però, es cobreix amb casals pensats expressament per a aquest segment de la població i que solen organitzar els mateixos centres educatius especialitzats. Com que la ràtio usuaris/monitor és molt més estricta (en aquests centres és d'un educador per cada tres usuaris), el cost de cada plaça és molt alt en comparació amb els altres casals. A Reus, per exemple, s'ha organitzat el Casal Adaptat, que es fa a l'escola General Prim del 4 al 29 de juliol i que està adreçat a nens escolaritzats en centres d'educació especial. Els preus d'inscripció varien segons els horaris. Si el nen hi està de 09.00 h a 13.00 h, els cost és de 38 euros; mentre que és de 63 euros si l'horari s'allarga fins a les 15.00 h i s'hi inclou el dinar. De les 07.45 h a les 13.00 h el preu puja fins a 50 euros i són 75 euros de les 07.45 h a les 15.00 h amb dinar. A Catalunya, la Federació Catalana d'Esports per a Disminuïts Psíquics ha organitzat unes vacances d'estiu a l'Escala per a joves amb discapacitat intel·lectual de 10 a 17 anys. La sortida es farà el 30 de juliol i la tornada el 6 d'agost. El preu de les vacances és de 400 euros aproximadament.

Més de 150 activitats i 7.000 infants

el punt

Al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre s'han organitzat 159 activitats entre acampades, colònies, camps de treball, rutes i casals de vacances, en què participaran més de 7.000 infants i joves segons la direcció general de Joventut de la Generalitat. Entre totes les activitats que s'organitzen les que tenen més acollida són els casals de vacances: se n'han programat 88 i hi participarà el gruix més important de nens i nenes, 4.354 en total. També criden l'atenció les colònies: se'n fan 35 i hi aniran 2.733 infants. D'altra banda, les activitats que menys ressò tenen són les rutes: se'n fan cinc i s'hi han inscrit encara no un centenar de joves. Tot i això, les activitats d'estiu, que s'organitzen des de finals de juny, juliol i agost, volen ser un complement ludicoeducatiu per als infants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró