Societat

La vacuna Ruti contra la tuberculosi arribarà al mercat el 2015

El fàrmac ha estat dissenyat per metges de l'Hospital Germans Trias i Pujol

El principal avantatge és que redueix el tractament actual de nou mesos, per a malalts amb la infecció adormida, a només un

La primera vacuna terapèutica contra la tuberculosi, dissenyada per metges de l'Hospital Germans Trias i Pujol, conegut com a Can Ruti, de Badalona (Barcelona) i el laboratori Archivel Farma, arribarà al mercat el 2015, després de demostrar enguany resultats immunològics positius en 96 pacients, la meitat seropositius, a la fase II de la investigació.

Segons ha explicat el descobridor , Pere-Joan Cardona, metge de Can Ruti i director científic d'Archivel Farma, la vacuna ha demostrat efectivitat contra bacils de Koch en creixement i en letargia, que aquests últims no es podien combatre fins ara perquè el sistema immunològic no els identificava.

Els resultats, pertanyents a la fase II de l'assaig que va començar el 2010 a Sud-àfrica, són positius i esperançadors i, després de constatar absència de toxicitat, han aconseguit la mateixa resposta en pacients VIH positius i negatius amb la mateixa dosi de 25 micrograms.

A finals del pròxim any, Cardona i el seu equip confien a iniciar la fase III d'assaig que reunirà 1.300 pacients infectats amb el VIH, per la gran vinculació del VIH amb la tuberculosi en el món, que es dóna especialment a Sud-àfrica.

La meitat dels pacients rebrà el tractament tradicional i l'altra meitat combinarà els fàrmacs existents amb la vacuna Ruti, en una fase que es resoldrà el 2014 i, que si confirma els resultats de la fase II, facilitaria l'arribada de Ruti al mercat l'any 2015.

Fins aleshores, la biotecnològica Archivel Farma, que ha nascut amb el projecte científic de la vacuna, necessita 15 milions d'euros per finançar els últims estadis de la investigació i registrar el fàrmac pioner.

La vacuna intenta eliminar la infecció tuberculosa, provocada pel bacil de Koch, i afavorir un estímul més eficient del sistema immunològic que el mateix cos activa quan detecta els bacils.

Si se'n garanteix l'efectivitat, el fàrmac podria ser útil per a persones amb la infecció en estat latent i malalts que han desenvolupat la patologia.

El principal avantatge és que redueix el tractament actual de nou mesos, per a malalts amb la infecció adormida, a només un mes, tenint en compte que l'índex d'abandonament de l'estricte tractament per a aquests malalts és del 70% a Espanya, on cada any es registren 10.000 nous casos de malalts que han desenvolupat la infecció.

Alhora es calcula que un terç de la població mundial té la infecció en estat latent i que el 10% de les persones que no han estat sotmeses a un tractament desenvolupen una lesió important que en el 60% dels casos pot comportar la mort.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt