Societat

Premi Trinxeria pel Casal de Prada i premi Segarra per “Sud de France”

El Casal Jaume I de Perpinyà atorga cada any aquests premis dedicats a qui “s'ha distingit en la defensa de la catalanitat” i a qui “s'ha destacat per una actitud bel·ligerant contra els catalans”

El Casal Jaume I de Perpinyà va atorgar, en el transcurs d'un sopar on el públic assistent va votar pels diversos candidats triats, els premis Josep de la Trinxeria i Francesc de Segarra d'enguany. Els premiats reben una placa commemorativa.

El premi Josep de la Trinxeria s'atorga “a la persona o entitat que més s'hagi destacat en la defensa de la catalanitat durant l'any”. Enguany el guanyador ha estat el Casal Català del Conflent, situat a Prada del Conflent, creat recentment i que acull també els estudis descentralitzats de Ràdio Arrels. Josep de la Trinxeria fou qui dirigí la revolta dels Angelets de la terra, al Vallespir, contraris al domini francès sobre la Catalunya Nord. Va convertir-se en guerriller a causa de l'abús en l'impost de la sal i perquè era contrari al domini francès sobre les comarques de l'actual Catalunya Nord , iniciat a partir del Tractat dels Pirineus el 1659.

El Francesc de Segarra, és atorgat “a la persona o institució que més s'ha destacat durant l'any per una actitud bel·ligerant contra els catalans, el català o Catalunya Nord en general”. Enguany a guanyat la marca Sud de France i l'adopció i sosteniment actiu de l'empresa Veolia Transports que ha rebatejat així l'aeroport de Perpinyà La Llavanera. El premi es fa extensiu als Consells regional i general que utilitzen Sud de France per a la promoció turística i de productes de la Catalunya Nord. Francesc de Segarra es va distingir al segle XVII per la seva actuació contra els desafectes a la causa francesa. Lluís XIV li oferí el càrrec de governador del Rosselló i es dedicà a la persecució dels partidaris de la reunificació de Catalunya; el 1667 féu executar un gran nombre de revoltats contra la gabella imposada pel govern francès i el 1674 intervingué en els processos contra els participants en la nova revolta dels Angelets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de colònies de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona