Societat

Penedès

Les cabres fan turisme

Incorporen quatre cabres i un boc perquè netegin els vorals del castell i es converteixin en una atracció per als més petits

La ciutadella ibèrica va incorporar-hi fa anys remugants

Els turistes que es desplacen al municipi per visitar el castell de Subirats i el santuari de la Mare de Déu de la Font Santa, el castell més antic del Penedès, documentat l'any 917, es troben des de la setmana passada amb un espectacle addicional a la visita del monument que des de fa temps es fa a la zona guiada per Josep Raventós, el 103è rector de Sant Pere de Subirats i impulsor de les obres de restauració del castell i del santuari des de l'any 1971. Els visitants es troben amb un ramat de cabres que es mengen les herbes a tocar de les pedres de la fortificació. La iniciativa és de l'Associació Cultural Castell de Subirats, creada recentment, que fa servir cabres per mantenir net de vegetació tot el recinte del castell.

Concretament hi ha quatre cabres i un boc, ja que s'ha considerat que aquests cinc animals són la “proporció justa” perquè es puguin alimentar suficientment per l'extensió de terreny en què es mouran. Segons explica Xavier Xortó, membre de l'associació cultural, els cinc animals han estat alliberats als voltants del castell “en un tancat de prop d'una hectàrea, que és la mida exacta perquè es puguin alimentar. Tot i això, l'entitat els subministrarà complements alimentaris com ara sal, pa i civada”, explica. El lloc triat per posar les cabres no podia ser millor. Els cinc animals van ser capturats pels agents rurals fa més de mig any a les muntanyes de Mediona, on pasturaven sense amo. Cansats de fer-se càrrec dels remugants sense que ningú els reclamés, l'Associació Cultural Castell de Subirats es va oferir a trobar-los un lloc per quedar-s'hi. Ara els responsables del castell esperen que els nous inquilins es converteixin també en una atracció per als més menuts. On ja ho són és a Calafell, on des de l'any 2007 l'equip d'arqueòlegs que s'encarrega de la ciutadella ibèrica té cura de la cabra i les cinc ovelles que tenen al tancat d'una hectàrea que hi ha. La cabra no és només una atracció turística, en aquest cas, sinó també un recurs pedagògic, ja que “la cabra era utilitzada en els rituals que feien els ibers”, segons explica l'arqueòleg Lluís García. Els animals són una atracció però també l'element principal als tallers quan es parla del procés de producció de la llana, un tema que atrau els més menuts. Els remugants de Calafell són alimentats amb ordi i es mengen el sotabosc de la zona. Els turistes riuen, els arqueòlegs destaquen el seu paper i el jardiner té menys feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES