Societat

Tot a punt per a la nit de les fogueres d'hivern

Més de 200 pobles, viles i ciutats celebren la santantonada amb el ritus del foc al País Valencià

Tot i que durant el passat cap de setmana algunes poblacions de les comarques de l'interior del País Valencià van encetar la celebració de les fogueres de Sant Antoni, en la nit del 16 de gener hi ha previst el major nombre de pobles i viles que encenen fogueres en llaor d'aquest personatge mític que ha estat convertir en patró dels animals domèstics i de les besties que intervenen en les tasques agrícoles o les de corral.

En tan sols dotze hores, la nit valenciana en el seu conjunt, botarà foc a les innumerables fogueres previstes en més de 200 pobles. La música, els dimonis i les barraques de foc, van a protagonitzar aquesta vetllada que, passarà per ser una de les més fredes de les viscudes enguany.

El costumari és ben divers i polièdric i, és així com trobem les santantonades de la comarca dels Ports i el Maestrat, contrastades amb la dels pobles de la Costera, els Serrans o la Canal de Navarrés, la Marina o l'Alcoià i el Comtat. Llum, foc, pólvora color i escenificació, són alguns dels elements que caracteritzen aquesta celebració on tradicionalment es desperta la terra del silenci hivernal.

Les santantonades són la representació plàstica de la vida d'aquest sant protector i és una festa important a la comarca dels Ports i el Maestrat. Té com a propòsit demanar protecció per a la collita i reproducció del ramat.

Poblacions com Xiva de Morella, el Forcall, Benicàssim, la Vall d'Uixò,Marines, les Alcubles, Bunyol, Cofrents, la Font d'En Carròs, Marines, olocau, Ontinyent, Polinyà del Xúquer, Ròtova, Bellreguard, Simat d ela Valldigna, Canals, Alcoi, Benissa, Gata de Gorgos o Xixona, entre d'altres, destaquen per la vistositat de les activitats que s'hi munten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona