Societat

L'Alta Cerdanya i el Capcir es manifesten a Perpinyà

El batlle de Font-romeu i una trentena de batlles més de la muntanya nord-catalana van participar ahir en una manifestació a Perpinyà

Defensen les escoles i els mestres que vol suprimir l'Estat francès

Per defensar els mestres que l'administració francesa vol suprimir a l'Alta Cerdanya i el Capcir, una trentena de batlles i unes dues-centes persones van “baixar” a Perpinyà ahir per manifestar-se davant la Inspecció d'Acadèmia, la delegació del Ministeri de l'Educació francès. Els batlles i manifestants anaven amb vestits d'esquí i acompanyats d'una desena de camions plens de neu. Els camions eren dels serveis tècnics municipals de la Cabanassa, Bolquera, Er, els Angles, Font-romeu, Osseja i Formigueres. La neu va ser buidada davant del cordó de policies que protegien l'entrada de la Inspecció i els manifestants van llançar boles de neu contra els agents i contra les finestres del representant de l'Estat. Altres escoles de la plana del Rosselló, el Conflent i el Vallespir on es preveuen supressions de mestres es van afegir a la manifestació, que va durar tota la tarda.

“L'Estat, culpable”

Amb els manifestants hi havia la presidenta del Consell General dels Pirineus Orientals, la socialista Hermeline Malherbe, i el conseller general i batlle de Sallagosa, Georges Armengol. Ni diputats ni senadors nord-catalans no hi van fer acte de presència, ja que la mobilització tenia caràcter crític amb l'Estat. La crítica a França no va impedir que tots els batlles –el de Font-romeu també– portessin la banda tricolor, signe distintiu dels càrrecs electes de la república francesa. Jean-Louis Demelin i Armengol van afirmar, davant els manifestants, que “la muntanya es revolta, ja que l'Estat no ens respecta”. Armengol va afirmar: “La nostra lluita és també per tot Catalunya del Nord”. La “llei muntanya” vigent a l'Estat francès permet que les escoles funcionin amb menys alumnes i, en el cas de tancament, obliga l'Estat a consultar amb els alcaldes. L'Estat, segons Armengol, “és culpable perquè no respecta la llei de la república”. Els batlles pensen recórrer a la justícia si, efectivament, es suprimeixen mestres.

CDC i ERC, solidaris

El batlle de Font-romeu –el poble de l'Alta Cerdanya que va votar dimarts la “revisió” del Tractat dels Pirineus– serà rebut a la Generalitat el 7 de març, segons ha confirmat Jordi Vera, president de la federació de la Catalunya del Nord de CDC, present en la manifestació i que ha fet la gestió entre el govern català i el municipi de l'Alta Cerdanya. Per la seva banda, ERC ha expressat la seva solidaritat i suport a l'Ajuntament cerdà “davant la situació d'abandonament per part de l'Estat francès de les seves responsabilitats, i aplaudeix el coratge demostrat en anunciar la seva voluntat de denunciar el Tractat dels Pirineus”. ERC fa “una crida a tots els municipis de la Catalunya del Nord a no deixar sol l'Ajuntament de Font-romeu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vint anys al servei de les famílies més vulnerables

Badalona
societat

Dignitat a les Vies presenta les seves queixes a Renfe

barcelona
Societat

Només troben llar per a un dels 45 usuaris de l’alberg que han tancat a Badalona

Badalona
Olot

Els sants tornen a la façana de Sant Esteve

Olot
societat

Pressió social per a la pacificació de l’N-2

mataró
política municipal

Banyoles invertirà més de 2 milions d’euros en diferents actuacions

BANYOLES
FIGUERES

Càritas celebra 50 anys a la ciutat

FIGUERES
societat

Catalunya registra el dia més plujós des del setembre de l’any passat

barcelona
medi ambient

Reus intensifica les sancions a qui no llenci bé les escombraries

REUS