Societat

Doble o res

El Prat de Llobregat i Viladecans són les dues ciutats que tenen més possibilitats d'acollir l'Eurovegas, fet que ha estat rebut amb sorpresa i en alguna cas amb indignació pels alcaldes

El Prat té lliures 164 hectàrees a l'Eixample Nord, on s'havien de construir 8.000 habitatges, i Viladecans disposa de 300 hectàrees per a equipaments metropolitans

Viladecans disposade 300 hectàrees que s'estenen entre el mar
i els espais protegits

Dues opcions amb avantatges similars: amplis espais lliures a pocs quilòmetres de l'aeroport, del port i de Barcelona. El Prat i Viladecans s'entreveuen com les ciutats amb més possibilitats d'acollir el complex recreatiu Eurovegas. La primera té una parcel·la de 164 hectàrees entre la C-31 i la C-32, on s'havia previst la construcció d'uns 8.000 pisos, aturats ara per la crisi. Viladecans disposa de 300 hectàrees per a equipaments, segons recull el pla general metropolità, entre el mar i el nucli urbà. Es tracta d'una zona sense edificacions on concorren, en aquests moments, diferents usos. Vint hectàrees estan protegides com a zones d'especial protecció per a aus. La resta, en alguns casos, són terrenys conreats, equipaments com ara el parc de recerca científica Agròpolis o, simplement, parcel·les on no hi ha cap activitat.

A Viladecans hi ha també les 60 hectàrees del Barça Parc, un projecte dissenyat el 2009 per Joan Laporta i que inclou l'edificació a la meitat del terreny –30 hectàrees s'han de cedir a Viladecans per ampliar les zones naturals– un hotel i equipaments esportius i comercials. La compra dels terrenys va aixecar polseguera pels 18 milions que van costar quan el Col·legi d'Enginyers Agrònoms els havia taxat en 4,5 milions. L'últim govern de la Generalitat, a més, no veia amb bons ulls el desenvolupament del parc pel seu impacte ambiental, i l'actual president del club, Sandro Rosell, ha descartat desenvolupar-lo. Rosell ha reconegut que no sap què fer amb aquells terrenys, ja que cap possible comprador en dóna més de 3 milions. Si el Barça Parc s'arribés a incloure en els terrenys de l'Eurovegas, ben segur que el Barça recuperaria amb escreix els 18 milions d'euros invertits. Toni Freixa, portaveu de l'actual junta, descartava ahir que aquests terrenys puguin formar part d'Eurovegas. Sí que quedarien incloses, en canvi, les 37 hectàrees que el club té des dels anys setanta a Can Feliu i els Reguerons, uns terrenys on no es pot edificar perquè és zona humida.

Els alcaldes de Viladecans i el Prat han rebut la notícia amb sorpresa i, en el cas del batlle pratenc, amb una indignació manifesta i el més absolut rebuig cap a la proposta que la Generalitat hauria fet al magnat Sheldon Adelson. L'ecosocialista Lluís Tejedor es mostra del tot contrari al fet que el seu municipi pugui acollir un complex “basat en l'addició al joc, les drogues i la prostitució”. Tejedor comparteix amb el seu homòleg a Viladecans, el socialista Carles Ruiz, la sorpresa per haver-se assabentat pels mitjans de comunicació de la proposta que la Generalitat hauria fet a Adelson pel que fa als emplaçaments. Ruiz, més prudent que Tejedor, va evitar ahir pronunciar-se sobre el projecte “fins que no en conegui les característiques”. Ruiz troba “molt difícil encabir els edificis de Nevada al Delta”, ja que els 196 metres a què arriben els edificis a Las Vegas són impossibles de reproduir a tocar de l'aeroport. A més, demana prudència perquè creu que en el context de crisi actual la possibilitat de generar milers de llocs de treball “crea unes expectatives que poden acabar en frustracions”.

Més bel·ligerants s'han mostrat grups com ara Ecologistes en Acció, que qualifica de “tumor maligne" el complex. Critica que la Generalitat no aposti per un model econòmic basat en la innovació sinó que opti per “una illa de vici, especulació blanqueig de diners i prostitució”. Sigui com sigui, la partida que hi ha sobre la taula es resoldrà, segons Adelson, en poc temps.

Viure amb sorolls
Els veïns de Gavà Mar, acostumats a viure amb el soroll dels avions, alerten que als terrenys que no estan urbanitzats al costat de l'aeroport s'hi produeix un greu impacte sonor en el 15% de les ocasions, quan les aeronaus sobrevolen els camps a baixa alçada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

El Claustre de la UB aprova la moció de suport a Palestina

barcelona
infraestructures

Liciten les obres del vial per accedir al polígon de Gandesa des de la C-43

GANDESA
habitatge

El Govern recorre contra l’Estat per ignorar l’índex català de preus del lloguer

barcelona
MEDI AMBIENT

Els promotors de la consulta sobre el polígon de la Bisbal del Penedès presenten un recurs a la Generalitat

La Bisbal del Penedès
SERVEIS

Aigües de Barcelona aprova 995 milions per assegurar el futur del servei a l’àrea metropolitana

Barcelona
SERVEIS

290 delictes a les xarxes ferroviàries catalanes en catorze mesos

Barcelona
TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT

Redueixen el consum d’aigua un 27 %, a 16 mesos de la municipalització

TORROELLA DE MONTGRÍ
estat espanyol

El TC avala la llei que penalitza l’assetjament a les dones que avorten

barcelona

Restauren 21 activitats extractives que havien quedat abandonades

olot