Societat

opinió

Dia Mundial de l'Aigua, alimentació, reg i agricultura

“Gestionar bé l'aigua i els aliments resulta actualment d'una importància estratègica
per al país”

L'Assemblea General de les Nacions Unides va adoptar, el 22 de desembre de 1992, una resolució que declara el 22 de març de cada any Dia Mundial de l'Aigua, d'acord amb les recomanacions de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament.

L'objectiu principal d'aquesta jornada és cridar l'atenció dels ciutadans sobre la importància de l'aigua dolça i de fer una gestió sostenible dels recursos hídrics. El lema d'aquest any 2012 és Seguretat de l'aigua i de l'alimentació. Aquest lema es pot expressar d'una manera més punyent de la següent manera: “El planeta té set perquè el món té fam.”

Avui un total de 7.000 milions de persones han de ser alimentades cada dia al planeta, i probablement aquesta xifra arribarà als 9.000 milions l'any 2050, segons les previsions oficials. En un món en què 1.000 milions de persones pateixen una fam crònica i la pressió sobre els recursos naturals és molt forta, el problema de l'aigua i l'alimentació afecta tota la població mundial. S'ha de tenir en compte que el vincle entre aigua i garantia alimentària és essencial per al desenvolupament.

En aquest context, hi ha diversos perills en un futur immediat, a més de l'amenaça de la insuficiència alimentària a mitjan segle XXI. Hi ha una tendència imparable a una població cada vegada més urbana, la qual cosa pot provocar una pèrdua de la superfície conreada al món i el conseqüent risc de falta de proveïment alimentari. D'altra banda, el canvi climàtic pot causar una menor disponibilitat d'aigua al planeta.

La garantia de disponibilitat d'aigua és imprescindible per continuar exercint la nostra activitat agrícola, per la qual cosa l'optimització de l'ús de l'aigua s'ha convertit en una opció obligada, perquè gestionar bé l'aigua i els aliments resulta actualment d'una importància estratègica per al país.

Cal que la societat catalana tingui coneixement d'una realitat bàsica: sense aigua és impossible fer aliments. La producció final agrària sempre anirà lligada al volum d'aigua i a les seves estratègies d'aplicació.

La Generalitat de Catalunya porta a terme un ambiciós pla de nous regadius i de millora dels existents, un pla que ha de garantir en el futur la major producció possible d'aliments i la millora de la productivitat agrària, ja que a les zones regables la producció es multiplica de manera espectacular.

Però tot aquest impuls als regadius s'ha de fer de manera adequada. Resulta fonamental que Catalunya gestioni de manera eficient els seus recursos hídrics i adapti la disponibilitat d'aigua a les seves possibilitats reals. El pla per a l'eficiència en l'ús de l'aigua per al reg agrícola, impulsat pel govern de la Generalitat, té com a objectiu millorar l'eficiència productiva de l'aigua, fomentar el seu ús racional i l'estalvi, i garantir el subministrament de productes a la xarxa agroalimentària.

Es pot dir, en resum, que les polítiques públiques han de garantir la disponibilitat d'aigua i aliments, i això s'ha de basar en els següents eixos: garantir l'aigua per al desenvolupament, sota criteris de sostenibilitat i ús eficient, en tota la cadena de producció agroalimentària; necessitat d'impulsar la producció local; aconseguir beneficis ambientals mitjançant la reducció de la petjada del carboni; impuls a l'anomenada “economia verda”, que ofereix noves oportunitats i grans beneficis socials i econòmics, i la combinació de nous regadius, regs més eficients, la reutilització de l'aigua i la millora de la productivitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport