Societat

Fiscalia avisa que la plantació de cànnabis de Rasquera requereix l'aval de l'Agència del Medicament

El fiscal de Tarragona reconeix que l'autoconsum d'estupefaents no és delictiu però ha complir requisits estrictes

La fiscal superior de Catalunya destaca que la plantació també pot ser objecte de persecució administrativa més enllà del que faci Fiscalia

El fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, ha advertit aquest dijous que la plantació de cànnabis que promou l'Ajuntament de Rasquera només pot ser legal si aconsegueix l'autorització de l'Agència Estatal del Medicament i compleix diversos requisits legals, com no produir excedents ni vendre a terceres persones.

En una compareixença al Parlament al costat de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, amb motiu de la presentació de la memòria de Fiscalia de 2011, Jou ha recordat que la normativa en vigor que regula les plantacions de substàncies estupefaents –la llei d'estupefaents de 8 d'abril de 1967, aprovada per incorporar la convenció de Nacions Unides de 1961– determina que per conrear plantes per obtenir droga requereix la perceptiva “autorització administrativa” de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

“Llavors es podria parlar de consum legal. Però si no hagués aquesta autorització, potser hauríem de fer un pensament”, ha declarat en resposta a una qüestió plantejada pel diputat d'ICV Salvador Milà.

El fiscal de Tarragona ha recordat que el consum compartit d'estupefaents no constitueix delicte però ha de complir diversos requisits establerts per la llei: dur-se a terme en un lloc tancat, sense contraprestacions especulatives i sense risc de difusió a terceres persones.

Persecució administrativa

Per la seva banda, Teresa Compte ha condicionat la legalitat de la plantació de cànnabis a la inexistència d'un excedent i l'absència d'ànim de lucre per part dels seus promotors, així com la necessitat d'identificar als consumidors de la droga.

La fiscal superior de Catalunya ha avançat que la Fiscalia “anirà definint” la seva posició en relació amb la controvertida plantació conforme el cas vagi evolucionant. De tota manera, ha destacat que aquests cultius no necessàriament per ser il·legals constitueixen delicte, ja que també poden ser objecte de persecució administrativa sense que comportin un il·lícit penal.

En aquest sentit, ha recordat que les altres administracions que estan investigant les condicions de la plantació de Rasquera “poden seguir la seva trajectòria” sense necessitat d'atenir-se a les decisions que adopti la Fiscalia, ja que tenen la potestat d'impugnar l'acord d'un ple municipal.

Col·laboració amb la Fiscalia

L'Ajuntament de Rasquera va signar un conveni amb l'Associació Barcelonina Cannàbica D'Autoconsum (ABCDA) per a la cessió de set hectàrees de terreny del banc de terres municipal on poder conrear marihuana per a l'autoconsum dels seus prop de 5.000 associats a canvi de rebre 1,3 milions d'euros en dos anys. El consistori va mostrar des d'un primer moment la seva voluntat de col·laboració amb Fiscalia i les autoritats per dilucidar la legalitat del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.