Societat

Interior demana a tots els veïns de l'Alt Empordà que es confinin a casa seva

Cal evitar qualsevol desplaçament excepte si les autoritats no indiquen el contrari

Els desplaçaments cap a França o en direcció sud des de la frontera s'han de fer per la C-16

Per sol·licitar informació cal trucar al 012, el 112 s'ha d'utilitzar només en cas d'emergència

El departament d'Interior ha emès un comunicat aquest vespre en què decreta el confinament obligatori de tota la població de l'Alt Empordà. El conseller Felip Puig ha admès en declaracions a TV3 que l'incendi que s'ha declarat aquest migdia està “absolutament desbordat” i ha superat la capacitat de reacció dels cossos d'emergències.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquest vespre a fase d'emergència 2 el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat, per la simultaneïtat de dos incendis a Portbou i la Jonquera, i és necessari obeir les indicacions de les autoritats.

Per la gravetat del foc, que s'ha estès ràpidament per un perímetre de més de 7.000 hectàrees, el departament ha adreçat un missatge a tots els residents a l'Alt Empordà, especialment als que es troben en zones properes als focus dels incendis.

Tancar-se a casa i evitar desplaçaments

En la nota, Interior demana als veïns de totes les poblacions de la comarca que es confinin a les seves cases mentre les autoritats no els diguin el contrari. Això suposa tancar portes i finestres, recollir la roba estesa i remullar estris, vegetació o mobiliari situat a l'exterior de les cases que pugui servir de combustible a les flames.

Així mateix, insisteix en què cal evitar qualsevol desplaçament excepte en cas d'urgència o instrucció expressa de les autoritats. També aconsella seguir les informacions que es facin arribar a la població a través de les ràdios i canals de televisió de referència.

Tot a punt per a una eventual evacuació

Per al cas d'una eventual evacuació, Interior recomana tenir a mà la documentació bàsica (DNI, passaport, receptes mèdiques i escriptura de la casa, entre d'altres); almenys una ampolla amb aigua i una llanterna amb piles; tenir a mà el carregador del telèfon mòbil i utilitzar-lo l'imprescindible per evitar que es descarregui. Si es té algun animal de companyia, cal tenir-lo lligat o engabiat per a poder endur-se'l en cas d'evacuació.

També cal tenir cura especial de la gent gran i criatures, calmar-los i vigilar si necessiten medicaments o alimentació especial. Si té coneixement de veïns d'edat avançada, amb malalts cròniques o amb mobilitat reduïda que viuen sols, cal trucar-los o comproveu en persona si es troben bé, sempre sense posar-se en risc.

Interior alerta als habitants de nuclis disseminats o cases aïllades properes a Portbou que han d'adreçar-se, si es possible, al nucli principal del municipi. En cas que això no sigui possible, cal confinar-se en algun edifici.

Tancar les finestres dels vehicles i engegar la ventilació interior

En el cas de trobar-se en algun dels vehicles que es troben en alguna de les carreteres tallades o col·lapsades, també cal tancar finestres i activar la ventilació interior per evitar l'entrada de cendres.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha subratllat que cal fer els mínims desplaçaments per carretera a la zona. Els viatgers que es desplacin cap a França o en direcció sud des de la frontera ho han de fer utilitzant l'Eix Llobregat (C-16) com a via troncal. El govern destaca que s'han aixecat les barreres al túnel del Cadí i a Sant Vicenç de Castellet. Des de Girona, s'hi ha d'arribar utilitzant de forma prioritària l'eix Eix Transversal (C-25).

El telèfon d'informació és el 012

Protecció Civil ha demanat que no s'utilitzi el telèfon 112 si no es tracta d'una emergència. Si es vol demanar informació cal trucar al 012.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona