Escapades

Lisboa

Sabor d'abans

L'encant decadent de Lisboa la fa mereixedora d'una escapada que, si és durant l'estiu, permet combinar la descoberta del patrimoni amb una capbussada a la platja

«Diu que fa deu anys que no visita Lisboa? Llavors no trobarà cap canvi.» Les paraules del taxista que em recull a l'aeroport de la capital portuguesa no tenen cap caire crític. Són simplement la constatació d'una realitat. Lisboa continua igual, però la seva elegància madura segueix tenint aquell punt de decadència que la fa atractiva. És com un fado, un cant a l'enyorança del que va ser, però, en aquest cas, sense perdre de vista que la vida continua i cal reinventar-se cada dia.

Una escapada, encara que sigui de pocs dies, permet descobrir racons amb encant, gaudir de la seva gastronomia i, si s'hi va a l'estiu, capbussar-se en platges espectaculars a pocs minuts del centre. La freqüència dels vols que enllacen l'aeroport de Barcelona amb Lisboa la converteixen en una destinació ideal per dedicar-li uns dies i la posen a l'abast dels indecisos que encara no han triat què faran aquest estiu.

Lisboa és una ciutat de miradors. L'estructura de la part central, envoltada de turons, fa que alguns dels seus barris amb més caràcter s'enfilin per carrerons plens de personalitat. A la part plana hi ha el barri de la Baixa, una zona de carrers amples i ben alineats que desemboquen a la plaça Comércio, a davant del mar. Per arribar a les zones més altes hi ha els elevadores, ascensors o funiculars que ens estalvien l'esforç de la pujada a peu. El de la Gloria és un petit tramvia que s'enfila fins al mirador de San Pedro de Alcántara, al barri Alto, un punt privilegiat per gaudir a vista d'ocell de les teulades de la part baixa i albirar també el castell de São Jorge i el barri d'Alfama, situat al turó del davant. Aquest veïnat de carrers estrets amb façanes plenes de roba estesa i testos, a redós del castell, val la pena explorar-lo a darrera hora de la tarda, quan les tavernes dels carrerons s'omplen de vida i una passejada per les muralles és molt més agraïda. Des d'allà es té una altra vista privilegiada de la ciutat i de l'estuari del riu Tajo. A més, el castell és el marc, cada nit a les deu, d'una presentació multimèdia sobre Lisboa.

Prendre's un respir

Però no tot és decadència en aquesta ciutat que encadena façanes modernistes de rajola amb blocs de pisos tapiats i apuntalats que llueixen espectaculars grafits. A Lisboa també es pot dedicar una estona a les compres. L'avinguda Liberdade és un passeig amb una rambla central que inclou les firmes més selectes. La gastronomia és una de les raons de pes per decidir-se a visitar la capital portuguesa. Sorprèn la qualitat i el preu de les seves propostes gastronòmiques, en què el bacallà cuinat de mil maneres s'erigeix com a protagonista.

Per sufocar la calor més intensa, res millor que una bona capbussada. A mitja hora escassa del centre es troba Cascais, amb una agradable platja de sorra blanca molt a prop d'Estoril, que va ser exili daurat de reis sense corona. Anant cap al sud, a l'altra banda de la desembocadura del Tajo, hi ha la costa de Caparica, deu quilòmetres de dunes que s'estenen fins a la llacuna d'Albufeira. I és que refrescar-se i descobrir Lisboa és ben a l'abast.

Dolces temptacions a peu de carrer

No hi ha dubte que Lisboa és una ciutat llaminera. Si passegem pels seus carrers i avingudes no trigarem gaire a descobrir esplèndids cafès de decoració clàssica, pastisseries fastuoses i locals més moderns en el disseny. El que importa en tots els casos és el contingut, un assortiment d'especialitats dolces que fan les delícies dels més llaminers. Per això qualsevol passejada per Lisboa ha d'incloure una pausa en algun d'aquests locals. Entre les especialitats més conegudes hi ha els pastissets de Belém (a la imatge), farcits de crema, però n'hi ha d'altres, molts concebuts en la trentena de monestirs femenins que la ciutat havia tingut. Els més cafeters els han d'acompanyar d'una bica, un cafè sol, curt i intens.

Dades d'interès

Com s'hi arriba. Des de l'aeroport de Barcelona hi ha prop d'una desena de vols diaris a Lisboa. Hi volen les companyies TAP, Vueling i Easyjet.

Un cop allà, la proximitat de l'aeroport al centre de la ciutat fa que el desplaçament en taxi costi menys de 10 euros. També hi ha autobusos que enllacen amb la ciutat. La línia 91 va fins a la plaça Restauradores, en ple centre.

Per allotjar-se. L'hotel Fontecruz Lisboa (www.fontecruzhoteles.com), situat a la cèntrica avinguda Liberdade, és un bon punt de partida per explorar la ciutat. Les seves instal·lacions ofereixen tot el luxe d'un cinc estrelles amb un disseny que barreja tocs d'avantguarda amb detalls d'artesania portuguesa.

Més informació.

www.visitlisboa.com

www.askmelisboa.com



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona