Societat

Successos

Onze persones han mort ofegades a Catalunya des de principi d'any

Adverteixen del perill que corren els més petits i de la necessitat de no dur a terme accions temeràries a l'aigua

La majoria d'accidents passen al mar

Un total de 56 persones han mort ofegades a l'Estat espanyol des de principi d'any, onze de les quals a Catalunya, que és on més víctimes hi ha hagut. Els dos últims accidents s'han produït aquesta setmana, en què un home va morir a la platja de Castelldefels i un submarinista va quedar atrapat en una cova de difícil accés, a la Costa Brava. Aquesta estadística, però, no recull els sinistres en què hi ha implicats bussos.

Del total de víctimes, 43 han mort els mesos d'estiu, una dada que ha aixecat les alarmes i ha portat el Ministeri de Sanitat a fer una crida a la població per tal que extremi la vigilància i s'evitin les conductes de risc. Segons fonts del ministeri, a partir dels 40 anys és quan es produeixen més ofegaments, sobretot en aigües continentals, associats a conductes més arriscades, i per això és important cridar l'atenció d'aquest col·lectiu. Una mostra de la importància del factor edat és que el 50% de les víctimes mortals tenien més de seixanta anys, segons l'estadística del Ministeri de Sanitat.

30 centímetres

Un altre grup que preocupa és el dels infants. En aquest sentit, la directora general de Salut Pública, Mercedes Vinuesa, assegura que és molt important que els pares o persones que tinguin nens al seu càrrec els tinguin sempre a la vista quan aquests s'estiguin banyant. En declaracions a Efe, Vinuesa va recordar que només fa falta un minut de descuit i 30 centímetres d'aigua perquè un nen acabi ofegant-se; per això va recomanar l'ús d'armilles salvavides o flotadors.

Si cal extremar la vigilància sobre els més petits, cal també advertir els que ja no ho són tant del risc que comporten algunes conductes temeràries. És per això que Vinuesa va recordar que els joves han de tenir una cura especial i no practicar activitats com ara llançar-se des de llocs elevats sense comprovar la profunditat, ja que aquestes actuacions poden provocar lesions greus. De fet, les capbussades inadequades a l'aigua han estat la causa del 5% de les lesions medul·lars a l'Estat espanyol durant els últims cinc anys. El perfil de les persones que tenen aquest tipus de lesions és d'edats compreses entre els 15 i els 25 anys, i la majoria són homes.

Segons dades recopilades per l'agència Efe, el mar encapçala l'estadística dels llocs on es van produir aquestes morts tràgiques, amb 35 ofegaments (sense comptabilitzar els bussos), seguits de nou en piscines, cinc en rius i set en diferents llocs, com ara canals, pous i pantans.

Per comunitats autònomes, després de Catalunya, ocupa un lloc destacat el País Valencià, amb deu casos. Com que el factor del mar és determinant en aquest tipus d'estadística, les illes Canàries ocupen el tercer lloc, amb vuit persones mortes.

El risc de les capbussades a l'aigua

El Consell General de Col·legis de Fisioterapeutes d'Espanya (CGCFE) recomana als banyistes que se submergeixin a l'aigua amb els braços situats en prolongació del cos protegint coll i cap, així com no saltar de cap des d'un lloc massa alt, per evitar lesions medul·lars en la capbussada. En cas de produir-se un accident d'aquest tipus, cal immobilitzar el coll, evitar moviments de columna i avisar urgentment un professional perquè traslladi la víctima a l'hospital. També s'avisa del perill de menjar copiosament durant els dies d'activitat aquàtica i s'aconsella fer una entrada progressiva a l'aigua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES