Festes populars i fires

Prat de Comte. (Terra Alta)

Dos dies amb molt esperit

Després de la verema, a Prat de Comte era costum elaborar aiguardent i ara ho recorden amb festa

A Prat de Comte encara s'hi conserven molts cellers de quan el conreu de la vinya era un dels pilars de l'economia local. Llavors era habitual que el residu de la premsada es bullís en alambins per obtenir-ne aiguardent. Per tradició oral se sabia que sota l'antic forn de pa del poble hi havia hagut una instal·lació per a destil·lar.

Demostracions i tallers

Durant la festa moltes cases obren les portes als visitants, que hi troben els alambins i diverses mostres. Enguany es farà destil·lació d'aiguardent i d'espígol. A més, uns dies abans, els veïns es troben a l'antic forn de llenya per preparar dolços tradicionals, com ara les coquetes d'aiguardent, els redots i les casquetes que es vendran durant la festa. Tant divendres com dissabte s'oferiran tallers i demostracions de destil·lació d'herbes aromàtiques dels Ports, d'aiguardent, d'elaboració de pastes típiques i també de cosmètica natural.

A més, els visitants hi trobaran música i actuacions de cultura popular. Divendres els Grallers de Montblanc es passejaran pels carrers del poble en cercavila. A la tarda, després de la inauguració de la festa, ballaran els gegants de Prat de Comte i els Nans Templers acompanyats de l'Esbart Dansaire de Sant Carles de la Ràpita i, tot seguit, s'oferirà una mostra de les Curses Tradicionals de la Festa Major, en concret de la cursa de cresols (els participants porten un gresol penjat de la bragueta i guanya qui arriba primer amb el llum encès). Aquestes curses són molt antigues i s'han convertit en un signe d'identitat del poble. Diumenge a la tarda tindrà lloc una ballada de jotes i l'actuació del grup La Ronda del Bot. A més, es farà un concurs de pintura ràpida, es presentarà el llibre Licors tradicionals, aiguardents i vins generosos, d'Anna Figueras i Maria Teresa Castelló, i hi haurà dinar popular i el tradicional sopar dels aiguardenters. La nit s'allargarà amb revetlla, que començarà després de degustar una queimada d'aiguardent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES