Societat

Un jutge de Catarroja paralitza un embargament i consulta Europa

Pregunta per una clàusula del contracte que podria ser abusiva, ja que obliga el propietari a pagar un interés elevat encara que aquest ha baixat

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Catarroja ha paralitzat temporalment un procediment hipotecari abans d'acordar l'embargament d'un habitatge i ha consultat el Tribunal de la Unió Europea (UE) sobre una clàusula incorporada al contracte bancari que podria ser abusiva. Així consta en una interlocutòria amb data 15 de novembre –facilitada pel Tribunal Superior de Justícia– , en la qual el magistrat de Catarroja planteja una qüestió prejudicial davant la UE.

L'origen d'aquesta consulta es remunta al passat mes de juliol, quan en una vista per un desnonament, el lletrat de la perjudicada va plantejar al jutge que una de les clàusules del contracte hipotecari, la coneguda com a clàusula sòl –que obliga a seguir pagant un determinat interés encara que el tipus baixe-– era abusiva.

Davant d'aquest argument, l'advocat del banc va al·legar que aquest aspecte al·legat no està previst dins de les causes d'oposició que recull l'article 695 de la Llei d'Enjudiciament Civil. Segons aquest, en el procediment hipotecari, la llei no permet al jutge valorar, ni d'ofici ni a instància de part, el caràcter abusiu d'una clàusula. Després d'aquestes al·legacions, el jutge va suspendre el procediment d'embargament i va demanar a les parts que es pronunciaren sobre la qüestió, i després d'escoltar-les, ha acordat preguntar al Tribunal de la Unió Europea per aquesta qüestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.