Societat

La Mesa pel Xúquer dóna suport a la concentració d'Alzira pel dret a l'aigua

Considera com a irrenunciable que el pròxim pla de conca preveja una concessió d'aigua potable per a la Ribera que no estiga lligada a intercanvis o permutes de cap classe

La Mesa pel Xúquer, en la reunió que va mantindre el passat cap de setmana amb diverses entitats, ha acordat donar suport a la concentració del divendres 28 de juny convocada per la Plataforma La Ribera pel Dret a l'Aigua i que se celebrarà a Alzira.

La Mesa pel Xúquer considera que s'està vulnerant a la Ribera un dret humà, com és el de l'accés a l'aigua de qualitat i exigeix que se finalitzen de manera “urgent i prioritària” les obres i instal·lacions necessàries perquè tots els pobles afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada.

En aquest sentit, l'entitat considera inacceptable el retard en la resolució d'aquest problema, ja que en 2002 es va firmar el conveni entre el Ministeri de Medi Ambient i la Generalitat valenciana per a resoldre aquesta qüestió. “A hores d'ara, malgrat les declaracions efectuades, cap de les 13 poblacions afectades per la contaminació dels aqüífers té resolt el problema”, subratllen en un comunicat. Per a sis dels tretze pobles –Alzira, Carcaixent, Cullera, Corbera, Favara i Llaurí– es parla, sense moltes garanties, del final d'enguany; mentre que les obres per a portar aigua de la potabilitzadora als set pobles restants –Sueca, Albalat, Riola, Polinyà, Benicull, Fortaleny i Algemesí– estan paralitzades sine die per falta de finançament.

Protecció dels aqüífers

Per altra part la Mesa pel Xúquer considera que en el pla de conca que s'aprovarà en 2014 ha d'aparéixer clarament una assignació o reserva d'aigua superficial del Xúquer per als abastiments de la Ribera, sense que estiguen lligats a cap permuta o intercanvi amb altres usuaris, ja que l'abastiment d'aigua potable té màxima prioritat i va per davant de qualsevol altre ús.

En el comunicat emés pel col·lectiu, també es considera que els ajuntaments i els usuaris dels pobles afectats no són, en absolut, responsables de la contaminació causada, sinó “les administracions estatal i autonòmica que no han complit l'obligació de protegir l'estat dels aqüífers i deixar que s'arribe a aquesta situació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt