Societat

La pedra malmet el 80% dels conreus de poma al baix Ter

Agricultura insta Agroseguro a peritar urgentment les destrosses de la calamarsa, que va afectar arrossars a Pals i també camps de blat de moro

Els pagesos s'apressaven ahir a sulfatar arbres en previsió de més tempestes

La forta tempesta de calamarsa i pedra que va escombrar la tarda de divendres l'extrem nord del Baix Empordà va trinxar entre el 80 i el 90% dels conreus de poma, blat de moro i arrossars del baix Ter. Una primera valoració del Departament d'Agricultura xifrava en 350 les hectàrees de fruita dolça afectades, d'un total de 500. Per la seva banda, Venanci Grau, president de Poma de Girona, apuntava a l'agència ACN que les pèrdues globals podrien arribar al 40% del total de la collita de fruita dolça a la demarcació, respecte a un any normal.

Les explotacions de pomeres protegides amb xarxes anticalamarsa van resistir el xàfec amb més garanties. En altres casos, com ara el del pagès Carles Alenyà, de Torroella de Montgrí, la viabilitat de l'explotació és ara mateix en mans de les asseguradores. És per això que el director dels serveis territorials d'Agricultura, Vicenç Estanyol, va contactar ahir amb Agroseguro perquè els peritatges en les finques afectades s'iniciïn urgentment.

Alenyà estimava en uns 900.000 quilograms la quantitat de pomes que van quedar tocades, d'una producció total aproximada d'un milió. Només una part es podrà vendre, a preu baix, per fer-ne sucs i derivats en indústries alimentàries. Els seus camps de blat de moro, com moltes altres hectàrees de conreus del cereal a la zona d'Ullà, Gualta, Verges, Albons o Fontanilles, també van patir destrosses greus.

Fomentar l'ús de xarxes

Més enllà del balanç de pèrdues, els agricultors s'apressaven ahir a sulfatar els arbres, per accelerar la cicatrització dels desperfectes en troncs i brancatge i minimitzar el risc d'infeccions de fongs i paràsits. El president d'Unió de Pagesos, Joan Caball, que va visitar conreus afectats amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, li va reclamar que el govern estudiï de cofinançar xarxes anticalamarsa quan els productors no ho puguin fer amb recursos propis. Caball va recordar que la demarcació va ser “pionera” en l'ús d'un sistema que ha evitat danys majors.

Els arrossaires de Pals també intentaven quantificar ahir les pèrdues. Un productor, Albert Grassot, explicava que tots els camps havien quedat afectats i ara caldrà veure si les plantes escapçades rebroten o s'assequen. Un 80% de les 600 hectàrees de conreus d'arròs van quedar afectades per la tempesta, i ahir treballaven per buidar els camps i reomplir-los dilluns nets de les plantes malmeses. Un altre efecte de la tempesta va ser l'incendi d'un magatzem agrari a Fontanilles, per la caiguda d'una línia elèctrica

Retorn dels evacuats

Pel que fa a la cinquantena de campistes evacuats divendres a la tarda de diversos càmpings de Torroella, l'alcalde, Jordi Cordon, explicava que ahir al matí van poder tornar als recintes, on van treballar de valent per bombar fora de les instal·lacions l'aigua embassada. Al vespre, ningú havia tornat a passar la nit al pavelló, recinte que romania a disposició dels afectats que n'haguessin de fer ús per pernoctar.

LA XIFRA

40
per cent
es reduirà la collita de poma a les comarques gironines respecte a l'any passat, arran de la calamarsada.

Tall elèctric a la R3 de Rodalies

Un llamp, caigut durant les fortes tempestes que ahir a la tarda van afectar la Catalunya central, va deixar sense subministrament elèctric alguns municipis de la comarca d'Osona i va provocar l'aturada una estona del servei en la línia ferroviària R3 de Rodalies –que uneix Barcelona i Puigcerdà– entre les estacions de Centelles i Manlleu. Un dels trens que en aquell moment estava circulant va quedar aturat a les portes de Vic amb aproximadament 80 passatgers a l'interior. En un primer moment, els cossos de seguretat eren partidaris d'evacuar els viatgers, però al final van fer-los esperar dins del comboi fins que el subministrament d'electricitat es va poder restablir, pels volts de les set de la tarda.

Les tempestes d'ahir van deixar registres de més de 20 litres per metre quadrat en mitja hora a Perafita i Vic. A més d'Osona, també van descarregar amb força al Ripollès –a Planoles va caure calamarsa de 2,5 centímetres de diàmetre–, la Garrotxa, la Selva, el Berguedà i la Cerdanya.

Per avui, el Servei Meteorològic de Catalunya manté avisos per tempestes de pluja al Pirineu i el Prepirineu –llevat de l'Alt Empordà– i algunes comarques de les Terres de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot