Societat

Dones d'aigua i de vida

L'Institut Municipal de Serveis als Discapacitats de Mollet del Vallès busca fórmules per superar la situació de crisi econòmica

El Taller Alborada i el centre El Bosc comercialitzen un producte artesanal que lliga amb la tradició del país i aporta recursos per al futur

L'escriptora Núria Esponellà ha apadrinat el projecte

“Abansla feina ens arribava sense buscar-la,
i ara hem hagut de llogar
un comercial”

El 18 de juny, a la biblioteca de Can Mula de Mollet del Vallès, Núria Esponellà, l'escriptora que amb Rere els murs va guanyar el 2009 el premi Néstor Luján de novel·la històrica, i va titular la seva última obra Dona d'aigua, va apadrinar una iniciativa de l'Institut Municipal de Serveis als Discapacitats d'aquella ciutat batejada amb el nom de Dones d'aigua. La denominació no tan sols reivindica la tradició que parla d'éssers femenins benèfics, coneguts com a aloges, goges, encantades o nimfes de llacs que poblen la mitologia catalana, sinó que bateja un producte artesanal que s'ha convertit en una proposta que no tan sols ajuda en la inserció laboral i social de persones amb discapacitat psíquica que cada dia són ateses a l'IMSD, sinó que, com assegura Montserrat Tarrés, directora de serveis de la institució: “Ens permet afrontar el futur amb certes garanties.”

Tarrés reconeix que la crisi ha comportat que el Centre Especial de Treball Alborada i el centre ocupacional El Bosc –els quals, ja sigui a través de l'ocupació terapèutica, la defensa dels seus drets, l'estructuració de xarxes de suport o l'establiment de relacions socials, intenten aconseguir la màxima integració social dels discapacitats– comencin a viure dificultats. Tot i que als seus tallers s'ofereixen serveis de retolació, impremta, serigrafia, manipulats, pastisseria, jardineria i bugaderia, el fet que hagin tancat moltes empreses que els donaven feina –amb la qual cosa han minvat les comandes i els ingressos, i és habitual l'incompliment en el pagament per part de les administracions, sobretot de la Generalitat i l'Estat, ja que per ara l'Ajuntament és l'únic que compleix– provoca que estiguin entrant en “una situació preocupant”.

El dia que vam visitar El Bosc, faltava poca estona per dinar i a les aules es vivia una sensació entre el neguit i l'entusiasme, sobretot per part d'uns educadors que explicaven que aquell matí havia entrat feina, la qual cosa comportava no tan sols que els alumnes poguessin continuar amb la dinàmica ocupacional, sinó que es respirés un cert optimisme. Com ha declarat Andreu Ollé, director del Centre Especial de Treball Alborada: “Han canviat els temps i les prioritats. Fins fa dos anys, rebíem encàrrecs de moltes empreses, ja fos de Mollet o dels voltants, però amb la crisi ens hem trobat que hem hagut de parar màquines i, per exemple, estem esperant que entrin encàrrecs per a la serigrafia tèxtil, o sigui l'estampació de samarretes, dessuadores, xandalls o esportives, i amb la irrupció dels telèfons intel·ligents i els portàtils han baixat les comandes per a la impremta ràpida, ja sigui en el nombre d'agendes en paper que publicàvem a l'any, com en altres propostes de maquetació i disseny de revistes. Li resumiré la situació amb una frase: abans la feina ens arribava sense buscar-la, i ara hem hagut de llogar un comercial.”

La nau central del Taller Alborada és un espai lluminós i obert en què, en taules separades, hi ha un grup encarregat dels manipulats industrials, ja sigui muntant peces elèctriques de petit volum, ja sigui encaixant llapis arribats d'Itàlia, o bé triant les portades i contraportades de les publicacions encarregades. A la dreta, en una sala asèptica, hermèticament tancada, quatre persones guarnides amb bates i còfies blanques encaixen material sanitari per a l'empresa Grifols, la companyia més gran d'Europa en el sector d'hemoderivats i tercera del món, una col·laboració amb projecció i rendible entre la indústria i el centre especial. “Aquest és un projecte que ens dóna algun benefici i serveix per cobrir altres mancances –diu Ollé– i cap aquí volíem enfocar el futur, però ens hem trobat que altres companyies farmacèutiques amb les quals ja havíem parlat per col·laborar-hi –com, per exemple, Laboratoris Esteve, que té una planta a Martorelles– han presentat un expedient de regulació d'ocupació i hem hagut d'aturar plans de futur.”

Les complicacions, però, no han frenat la imaginació dels responsables de l'IMSD, que han sabut transformar un petit projecte del centre ocupacional d'El Bosc, i convertir les humils ampolles d'aigua natural en petites obres d'artesania, en imatges de personatges propers que generen confiança i transformen els seus colors i formes en tota una declaració d'intencions. Com ha declarat l'alcalde de Mollet, Josep Monràs: “Dones d'aigua és un projecte de vida dels nois i noies que hi ha als centres de l'IMSD de Mollet.”

Tractament multidisciplinari

El Bosc i el Centre Especial de Treball Alborada no són els únics projectes que depenen de l'IMSD. Els seus dos màxims responsables, Montse Tarrés i Andreu Ollé, expliquen que l'institut presta serveis a les persones amb deficiències psicològiques o anatòmiques, però sobretot aposta pel tractament multidisciplinari de les discapacitats i per la integració social i laboral dels afectats.

En aquest aspecte, el Centre de Desenvolupament i Atenció Infantil atén infants d'entre zero i sis anys, amb els quals es treballa per identificar com més aviat millor les dificultats transitòries o permanents que puguin afectar el seu desenvolupament, detectar els factors de risc i fer viable un tractament precoç o ajustat.

A l'escola d'educació especial Can Vila, un centre d'àmbit comarcal que acull nens i nenes amb edats entre els 3 i els 18 anys, deficients psíquics (reconeguts pel CAD i amb un mínim d'un 33 % de disminució) i amb diverses patologies associades, s'intenta que els alumnes aconsegueixin la màxima autonomia educativa, personal i social. Dividits en dinou grups, l'agrupació es fa en quatre línies: atenció i educació integral, primària, secundària i habilitats bàsiques i d'interacció amb l'entorn.

19
grups
s'han creat a l'escola d'educació especial Can Vila, un centre d'àmbit comarcal que acull nens i nenes amb edats entre els 3 i els 18 anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat