Societat

Refrescar-se amb els melons de la Noguera

La Fira del Meló de la Noguera ensenya a treure un gran profit d'aquest singular producte de la terra, apte per a postres, entrants o fins i tot còctels memorables

Artesa de Segre està situat a la meitat nord de la comarca de la Noguera, allà on els camps de conreu es tornen aspres i ondulats, apareixen els penya-segats i els congostos del Montsec i, al seu darrere, s'obren les portes del Pirineu. Descobrir la zona ja és un atractiu per si mateix. Però per Sant Bartomeu s'hi pot anar amb la recompensa de refrescar-se el paladar amb un tast de melons dolços i saborosos aprofitant la Fira del Meló, que se celebra durant aquest cap de setmana.

No es tracta de cap cita improvisada: la fira prové del 1443, quan la població va obtenir el privilegi de celebrar mercats i fires. Als anys vuitanta del segle passat es va reprendre la celebració, amb la idea de convertir-la en un atractiu turístic, i el meló, un producte simbòlic de la zona, va passar a donar sentit a la fira. Però la fira de Sant Bartomeu també aplega moltes altres activitats. Algunes tenen a veure amb el meló de secà, però la programació inclou també tastos de vins, un concurs de cuina tradicional i el menjar sa, un tast de preparats amb carn de conill criat a Catalunya i un gran dinar popular, entre altres. Fora de la gastronomia, la fira inclou un mercat de llibres de segona mà, trobades de puntaires i de cotxes antics, activitats infantils, actes esportius i exposicions artístiques.

L'estrella indiscutible, però, és el meló. El meló d'Artesa és un meló de secà, de pell de gripau, color verd fosc i pell rugosa i forta. La seva carn és compacta, dolça i blanca, i guanya sabor gràcies als sòls profunds, fèrtils dels secans de la Noguera, que alliberen aigua perquè el fruit tingui la grandària necessària, i alhora a un sol potent durant els darrers mesos de primavera i l'estiu, amb forts contrastos de temperatura entre la nit i el dia. La Fira del Meló de Sant Bartomeu és el lloc ideal per conèixer receptes per convertir aquesta fruita en postres, entrant o fins i tot còctel refrescant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp