Els bous sacrificats a la serra de Montsià fa dues setmanes encara no han pogut ser retirats

Es tracta d'onze exemplars de braus que no pertanyien a cap ramaderia

L'any 2003 es van detectar a la serra de Montsià un bou brau i dues vaques que pasturaven incontrolats per la zona i que no eren propietat de cap ramader. Sis anys després aquest primer nucli s'havia convertit en un ramat d'onze exemplars –tres mascles, un vedell i set vaques–, alguns dels quals de més de 600 quilos de pes. «No ens podíem arriscar que el ramat cresqués més», va argumentar el regidor de Governació de la Ràpita, Josep Pitarch, que va destacar que la serra de Montsià és un espai natural molt transitat per excursionistes i aquests animals són potencialment perillosos. És per això que els cinc municipis que tenen terme a la serra –Alcanar, la Ràpita, Amposta, Ulldecona i Freginals– van dissenyar una operació per sacrificar els braus i van presentar la sol·licitud al Departament de Medi Ambient, perquè es fessen càrrec del sacrifici els agents rurals. «Des que va esclatar el tema de les vaques boges la llei és molt estricta i els animals incontrolats i sense traçabilitat veterinària s'han de sacrificar per raons sanitàries», va afirmar Pitarch, que hi va afegir que en aquest cas també s'hi han sumat raons de seguretat de les persones. De fet, abans d'optar pel sacrifici s'havia intentat, sense èxit, fer-los baixar de la serra amb altres tàctiques, com ara enviar-los un esqueller o atraient el cap del ramat amb altres femelles.

Crítiques del PP

La situació ha estat durament criticada pel regidor del PP, Pedro Hernández, que ha lamentat tant el sacrifici dels animals com el fet que dues setmanes després de ser abatuts –va ser el 14 de juliol– els animals encara siguen a la serra. El regidor de Governació, Josep Pitarch, ha assegurat que les intencions dels ajuntaments des del primer moment van ser retirar els cossos i traslladar-los a un abocador controlat –el de Grefacsa a Lleida– per incinerar-los. La llei així ho exigix i tenien contractat un helicòpter per fer-ho, però a última hora, segons Pitarch, l'empresa els va fallar perquè l'helicòpter estava avariat. «Fins 48 hores després no vam poder aconseguir-ne cap altre», diu el regidor de Governació, que precisa que els cossos dels animals ja havien començat a inflar-se. «En aquestes circumstàncies no els podíem traslladar», diu Pitarch, que assenyala que es va optar per ruixar-los amb insecticida i cobrir-los amb 700 quilos de calç viva. «El cert és que a la vista només n'hi ha dos i que s'ha senyalitzat l'entorn per avisar els excursionistes», diu. No obstant això, alguns curiosos ja s'hi han atansat i fins i tot han penjat les imatges al You Tube. Pitarch assegura que retiraran els cossos tan aviat com això siga possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona