Societat

la vida social

A Olot celebren el centenari de la capella de Sant Ferriol

Està situada en un dels barris del centre més populars de la capital garrotxina i és molt estimada pels olotins

Els promotors ho commemoren amb una exposició d'obres d'art de veïns il·lustres

Sant Ferriol és un dels barris més populars d'Olot. L'estimació dels seus veïns pel sant que dóna nom a aquesta zona de la ciutat limitada pel Firal i la plaça Clarà està més que contrastada. Més enllà de l'empenta que tenen els veïns organitzadors de la festa i els qui estan vinculats a l'activa associació de veïns, hi ha testimonis documentats des del 1865 d'aquesta estima.

Dissabte, i en el marc de la festa d'aquest barri, van celebrar una d'aquestes fites, la del centenari de la construcció de la capella dedicada a sant Ferriol.

I ho van fer d'una manera molt original. Conscients que el barri ha estat la casa de molts artistes, a la capella hi han inaugurat una exposició d'una quarantena de veïns o d'olotins que van establir-se al barri o que hi van treballar i que van tenir inquietuds artístiques, molts d'ells, de renom.

Va caldre una feina prèvia de recerca, encarregada a Pilar Ferrés, que ha comissariat l'exposició i el treball escrit que n'ha resultat.

N'han recollit una quarantena, amb noms tan coneguts com Miquel Blay, Xavier Carbonell, Rosa Serra –ha creat el cartell de la festa d'aquest any–, Miquel Plana –el concurs de dibuix de la festa du el seu nom com a homenatge–, Lluís Carbonell, Joan Ferrés, Nicolau Gironès, Josep Pujol, Vicenç Solé i Jorba i Pere Gussinyé –unes de les icones del paisatgisme olotí–, Joaquim Marsillach, Toribi Sala –creador del Drac d'Olot–, Àngel Rigall, etc. La llista és llarga. A l'exposició s'hi pot veure una obra de cadascun i, al programa de la festa del barri, hi ha un opuscle amb dades de cadascun, el lloc del barri on van viure o treballar, i quatre pinzellades de la seva obra.

Cent anys de capella

La imatge de sant Ferriol –militar romà que va morir màrtir en temps de Dioclecià– va abandonar en processó l'antiga capella per anar a l'actual el dia del sant del 1913. La nova capella es va poder construir gràcies a la cessió dels terrenys de l'hort de l'Esquirolet de la marquesa vídua de Sant Coloma. El projecte era de Jona Cordomí i l'empenta econòmica definitiva per acabar la construcció va ser dels benefactors Gaitetà Vila i Clara Solé. Tot aquest procés va ser liderat pels veïns del barri.

La capella anterior es va inaugurar el 1865, i va ser promoguda pel barretinaire Francesc Serrat. El permís al Bisbat de Girona el va demanar Ramon Mir de Ventós. Es va habilitar en un local del barri que havia servit de quadra que era propietat seva. Fins aleshores, la imatge del sant havia estat, segons explica l'historiador Josep Murlà, en una fornícula al damunt de la font dels quatre cantons que hi havia en l'encreuament dels carrers de Sant Ferriol i de Sant Pere Màrtir.

El centenari el recordarà, a partir d'ara, una placa descoberta a la capella durant la festa del barri.

LES DATES

1865
El dia 13 de setembre
d'aquell any el vicari de Sant Esteve, Miquel Pinadella, va beneir la primera capella.

LA XIFRA

37
artistes són els que han aportat obres a l'exposició per al centenari de la capella de Sant Ferriol.
1913
El 18 d'octubre
de fa cent anys es va inaugurar la capella actual amb una processó de trasllat del Sant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós