Societat

Un tàrtar de tonyina vermella elaborat pel restaurant El Cable de Sitges, Millor Tapa de l'Any de Catalunya

Cal Xirricló de Balaguer i el Xamfrà del Fòrum de Tarragona aconsegueixen el segon i tercer lloc del concurs celebrat avui

Les divuit tapes participants del concurs es poden degustar fins el 10 de novembre a diferents establiments de Sitges,

Un tàrtar de tonyina vermella amb caviar presentat en un got comestible de pasta de fil·lo ha estat la proposta guanyadora a Millor Tapa de l'Any de Catalunya. L'elaboració del finalista local el restaurant El Cable de Sitges, ha estat la millor valorada en la primera edició del certamen que organitza el Gremi d'Hostaleria de Sitges. Els següents llocs del pòdium han anat a parar a Cal Xirricló de Balaguer per la seva minirahola (hamburguesa) de xai de la Noguera a l'estil Thai, que ha quedat en segona posició, i el Xamfrà del Fòrum de Tarragona, que ha aconseguit el tercer lloc a Millor Tapa amb una proposta de marisc que combinava vieira amb romesco, allioli de poma i sal de pernil ibèric.

Juan José Montañez i Javi Pradanas han estat els dos cuiners que s'han alçat amb el guardó a la Millor Tapa de l'Any de Catalunya d'aquest 2013 gràcies a la seva feina elaborada i presentada des del restaurant El Cable de Sitges. Un bar ubicat en ple centre d'aquest municipi del Garraf que cada dia serveix centenars de tapes als seus clients del barri. “Estem contents, molt contents” expressava, pletòric, el cuiner Pradanas pocs minuts després de rebre el premi. Explica que ells van apostar per la tonyina perquè a més de ser un plat tradicional era també molt comú i representatiu en èpoques anteriors del bar El Cable on, expliquen els seus xefs, aposten per la cuina tradicional i marinera sense deixar de banda també, un toc contemporani.

Per a ells, rebre avui aquest premi suposa molta felicitat però sobretot també “un orgull professional” perquè és el resultat “de la seva feina plasmada en una petita tapa, que ha agradat”, afegeix.

Una petita hamburgesa, cuinada a l'antiga o també dit a la rahola, de xai de la Noguera i a l'estil Thai s'ha endut la segona posició de la Tapa de l'Any de Catalunya. El premi l'ha recollit el seu creador, el xef del restaurant recomanat a la Via Michelin Cal Xirricló de Balaguer, Gabriel Jové. Un establiment tradicional que combina la carta diària del seu restaurant amb propostes de tapes amb producte de temporada per picar en el seu espai de bar.

La seva aposta era treballar amb productes de proximitat, de la comarca. “Hem presentat el xai de la Noguera amb tocs tradicionals, recuperant la cocció culinària medieval de la rahola, i afegint-hi damunt certs tocs orientals picants amb productes també de la terra”, explica Juvè.

El jove xef de Cal Xirricló admet que ni ell ni el seu equip s'esperaven arribar fins a Sitges i menys encara, afegeix, quedar en segona posició. “Estem molt contents. És un orgull per un equip com el nostre, que té com a única pretensió treballar pels nostres clients de Balaguer i rodalies”, afegeix.

Vieira en cullera

La proposta de vieira presentada en cullera dels cuiners del Xamfrà del Fòrum de Tarragona ha estat la tapa en conquistar el tercer lloc del pòdium. Una tapa d'extrema complexitat, ja que cada tast compta amb, ni més ni menys, que 24 ingredients diferents. Els seus creadors, els cuiners Pol Tomàs i Nacho Pous, expliquen que la seva és una proposta que prové de l'evolució dels cinc anys de la Ruta de la Tapa que s'han celebrat ja a Tarragona. “En els 14 dies que va durar l'última edició vam preparar 16.000 culleretes de vieira, una feina excepcional de la qual en vam quedar saturats”, bromeja Pous.

El cert però és que no havien tornat a cuinar la seva tapa fins avui, que han aconseguit el tercer lloc a Millor Tapa de l'Any. Un premi amb què, òbviament, tornaran a posar la tapa a la seva carta de plats de degustació que ofereixen diàriament, junt amb el menú tradicional habitual. Sobre el premi, asseguren que estan molt contents i que una cosa com aquesta “sempre dóna més força per seguir treballant”.

Els guardonats han format part dels divuit equips finalistes que aquest diumenge es debatien en una gala en directe des de l'Hotel Melià de Sitges per aconseguir ser Millor Tapa de l'Any, un guardó que s'estrena aquest 2013 de la mà del Gremi d'Hostaleria de Sitges i Estrella Damm i que vol posar el colofó a les més de 50 rutes de la tapa que se celebren arreu del territori.

El concurs, que s'ha allargat durant més de tres hores, ha estat dirigit amb bon humor i agilitat per l'actor Quim Masferrer i el televisiu cuiner Isma Pardos davant més d'un miler de persones que hi han assistit de públic. Les divuit tapes participants del concurs es poden degustar fins el 10 de novembre a diferents establiments de Sitges, on s'oferirà un de les divuit tapes amb quinto o canya a 2,5 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Antonio Resines surt de la UCI després de passar-hi un mes per la Covid-19

Madrid

La Justícia prorroga fins al 15 de febrer el requisit del pas Covid a Andalusia

Granada

Almenys 10 ferits en el col·lapse d’un pont a Pittsburgh (EUA)

Washington

La fiscalia insta el TSJC a investigar Vergés per no vacunar abans policies nacionals i guàrdies civils

Barcelona

Vall d’Hebron realitza per primera vegada a l’Estat tres trasplantaments pulmonars a una mateixa persona

Barcelona
El temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Domini del sol

barcelona

El 70,5% de les assignatures dels graus universitaris són en català però només el 39,8% de les dels màsters

Barcelona

Darias: “Totes les dades apunten que hem doblegat ja la corba” de la sisena onada

madrid

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant rebutja la construcció de nous magatzems de residus a les nuclears

vandellòs i l’hospitalet de l’infant