Societat

La millor tapa: vermut i tonyina

El Cable de Sitges triomfa en la renyida final del concurs Tapa de l'Any a Catalunya

Els 18 plats finalistes es poden degustar fins diumenge, també a Sitges

Què ha de tenir la millor tapa? Els quatre membres del jurat del concurs Tapa de l'Any a Catalunya que ahir es va celebrar a l'hotel Melià de Sitges, amb el suport de l'Ajuntament de la població del Garraf i d'Estrella Damm, ho tenien clar: “De tot; la textura, el gust, la idea, l'execució, no importa si és tradicional o avantguardista, però les petites sorpreses ens agraden”, va dir Oriol Castro, cuiner al Compartir de Cadaqués i durant anys un dels puntals d'El Bulli.

I la petita sorpresa va arribar en la forma del vermut esferificat que acompanyava la cassoleta de pasta fil·lo amb tàrtar de tonyina vermella i altres esferificacions d'El Cable de Sitges. Tocs bullinians amb base tradicional. El premi es va quedar a casa, però hi havia força competència. Hi concursaven 18 tapes d'arreu de Catalunya, que prèviament havien participat en les diferents rutes de la tapa de la seva localitat i havien estat seleccionades per un comitè d'experts. “N'hi ha hagut set que ens ho han posat difícil”, va comentar el periodista Xavier Agulló, també jurat amb el seu col·lega Lluís Bofill i el xef Oriol Llavina, del Cigró d'Or de Vilafranca.

Segon i tercer lloc

Finalment, la tapa Buscant en Nemo es va imposar amb l'or. La medalla de plata la va aconseguir Cal Xirricló de Balaguer i la de bronze el Xamfrà del Fòrum de Tarragona. En aquesta plana us podeu delectar amb els ulls contemplant les obres dels finalistes, però, si les voleu tastar, ho podeu fer fins diumenge als 18 establiments de Sitges que les apadrinen.

Segurament és el que ahir van fer bona part del miler d'assistents a la final, que van conduir amb molt bon humor l'expert dels fogons Isma Prados i Quim Masferrer, que tot i que es confessava “foraster” en aquesta matèria gastronòmica era la persona ideal per treure punta fins i tot als noms dels plats: “Minirahola de xai?, que es diu Pilar de primer?” No, resulta que no és tertuliana. És una mini hamburgueseta!

Van ser tres hores intenses durant les quals, en directe i de tres en tres, els finalistes anaven preparant la seva tapa amb un límit de 15 minuts.

El concurs, que tindrà continuïtat, és per Oriol Castro “un impuls i una gran motivació per augmentar el nivell gastronòmic dels bars”. I davant la qüestió de si la tapa és o no un plat català, el cuiner recorda que no hi ha cosa més catalana que el pa amb tomàquet i aquest fruit no és precisament d'origen català: “A casa nostra sabem molt bé que són els platillos i també hem vist com s'inventaven menús sencers de degustació creativa a Cala Montjoi que, en el fons, també són petites tapes.”

“Estem encantats d'haver patrocinat aquest concurs, perquè impulsa la tapa i alhora és un reconeixement a tanta gent sense estrella Michelin que treballa molt bé al seu restaurant”, va dir ahir Xavier Roca, cap de màrqueting d'Estrella Damm. Precisament avui sí que toca veure caps de cuiner estelats al mateix hotel Melià que cada tardor acull el festival de cinema. De fet, la tapa guanyadora d'ahir tenia un nom ben cinèfil. Els actors que sortiran a escena avui seran nou i sumen sis estrelles de la guia vermella que, per cert, el dia 20 de novembre presenta l'edició de l'any ve a Bilbao.

Hi haurà demostracions dirigides als professionals del sector, a càrrec de Xavier Franco, Albert Marimon, Josean Merino, Nandu Jubany, Enrique Valentí, Roberto Ruiz, Carles Abellán, Hideki Matsuhisa i Dani García.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt