Societat

La plana del Rosselló futura metròpoli

L'efecte d'atracció de les poblacions al voltant de Perpinyà s'accentua segons l'estudi de l'Insee entre els dos últims cens de població ( 2006 i 2011)

L'Insee (Institut national de la statistique et des études économiques) acaba de publicar les xifres sobre l'evolució de la població nord catalana entre els cens de 2006 i de 2011. L'efecte d'atracció de les poblacions al voltant de Perpinyà s'accentua. i el creixement de la metròpoli perpinyanesa continua en detriment de la resta del territori (només un 20% de la població nord catalana resideix en el 80% dels municipis menys poblats).

En aquests cinc anys la població del departament dels Pirineus-Orientals ha crescut un 1,1% amb un total de 452.500 habitants, sigui un poc menys de 5000 persones. Aquesta xifra no és especialment important i correspon més o menys a l'instal.lació de forasters .

El nou habitat creat per aquesta demanda -molt majoritàriament de cases individuals amb jardí- provocant un relatiu estancament de la capital perpinyanesa i la multiplicació d'urbanitzacions als municipis del seus voltants.

L' Aglo domina

L'aglomeració administrativa Perpinyà-Mediterrani ara té més de la meitat de la població total del departament amb 255.680 habitants (56%). Nombrosos municipis de la corona perpinyanesa han tingut un augment de més de 10% de la seva població en aquests últims cinc anys, com és el cas de Canet, segon municipi amb ara 13293 habitants, i com també poblacions de la Costa Vermella, de la Salanca, de les Corberes mediterrànies, de la vall de la Tet fins a Vinçà , de l'entrada del Vallespir fins al Voló, Sant Joan Pla de Corts i Morellàs i també al piemont de les Alberes. L'oest de la plana del Rosselló i l'arc de la part baixa dels Aspres, de Tresserra a Corbera, experimenten també fortes pujades de població. Municipis com Pollestres (+18%) o Alenyà (+16%) baten records. Curiosament, la part de l'eix nord que segueix la zona de comunicacions aeroport, tren, TGV i autopista, el trio constituït de Sant Esteve-Peirestortes-Ribesaltes, estagna o perd població, especialment Ribesaltes.

Quatre municipis superen els 10.000 habitants a part de la capital : Canet, Sant Esteve, Sant Cebrià i Argelers de la Marenda. Sant Llorenç de la Salanca i Cabestany en tenen més de 9000. La subprefectura de Ceret (7800 habitants) és en novena posició i la de Prada (6200 habitants) és dotzena, mostrant així el declivi de les poblacions interiors.

L'interior perd

L'efecte invers de pèrdua de població es nota amb l'allunyament de Perpinyà i no només per l'altitud: la costa rocosa perd residents a partir de Portvendres, Banyuls s'estanca i Cervera perd més de 10% dels seus habitants, fet agreujat pel problema laboral del terminal de la SNCF. A la vall de l'Aglí, amb l'excepció de Caudíes de Fenolledes, la població disminueix clarament.

A la vall de la Tet, més amunt de Vinçà, i a part algun cas excepcional (Els Masos, Fullà) totes les comunes perden habitants i especialment Prada, tot i essent subprefectura. A la Cerdanya el fenomen és el mateix amb la notable excepció de la capital Sallagosa que aguanta la despoblació de tota la comarca i especialment el cas de Fontromeu.

Pel que fa Perpinyà, la vila ha guanyat quasi 3000 habitants, cosa que la fa passar per sobre del llindar dels 120.000 habitants i arribar al lloc trenta de l'Estat francès.

La població nord catalana

Per Catalunya Nord, les dades dels darrer cens de 2011 donen un balanç naixaments/defuncions equilibrat amb 4843 naixements i 4966 defuncions. L'augmentació de la població és doncs originada per l'instal.lació de persones vingudes de fora.

Pel que fa la proporció entre ciutadans francesos i estrangers, 5,5% de la població és estrangera, sigui unes 25.000 persones repartides entre uns 15.000 europeus (dels quals 6200 espanyols i 2900 portuguesos) i uns 10.000 no-europeus, molt majoritàriament africans (dels quals 3500 marroquins i 2500 algerians).

Per l'any 2011 s'han comptat 4843 naixements a Catalunya Nord. Fenomen de societat, gairebé dos de cada tres infants han nascut fora del casament (64,3%) i l'edat mitjà de les mares és de 29,2 anys. La mitjana d'infants per mare és de gairebé dos fills (1,91).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES