Societat

Pernil ibèric i marisc per celebrar-ho

La “desfilada de la Victoria” va acabar amb un dinar protocol·lari i exclusiu al Palau de Pedralbes. Com es pot veure a través d'una informació facilitada per la Fundació Pi i Sunyer, la invitació oficial demostra que el menú va ser selecte. Que no es van estar de res, en definitiva, quan la població sortia d'una guerra i tenia davant seu, encara, anys de racionament i de gana: “pernil ibèric, amanides diverses, marisc, ous, pollastres a l'ast, taules de formatges i postres dolces” van formar el menú. Tot plegat, regat amb vins de Jerez, Marqués de Murrieta, xampanys i licors. Comptant el condicionament de l'espai (entre treballs de fusteria i enllumenat del palau) i el menjar, l'estada de dos dies de Franco al Palau de Pedralbes va costar a l'Ajuntament barceloní 11.737,70 pessetes.

El dictador havia començat el seu dia passant revista a unes divisions formades a l'avinguda de Pedralbes, juntament amb el general Fidel Dávila, ministre de Defensa i cap de l'Exèrcit del Nord. Posteriorment, es trasllada en cotxe descobert a una casa noble situada al número 520 de l'avinguda Diagonal, entre els carrers de Balmes i Enric Granados. Hi arriba envoltat de la seva cavalleria marroquina.

Al vespre, s'emet per Radio Nacional de España a Barcelona un discurs de Franco, que comença així: “Españoles de Cataluña, el grandioso desfile de nuestro invicto Ejército, por la Capital de Barcelona, después de liberar hasta el último rincón de las tierras catalanas, es el acontecimiento más grandioso de nuestro renacer.” És un missatge on no s'està de fer referència explícita a l'ofensiva catalana: “Catalanes, no olvidéis nunca que por la redención de esta querida tierra entregó España su mejor tesoro: ¡¡La sangre generosa de su juventud!!”, segons reprodueix, l'endemà, La Vanguardia Española. Franco també insta els catalans a honorar i glorificar “siempre a los caídos heroicamente por tal alta empresa.” Acabarà el seu discurs amb aquesta afirmació: “Españoles: Desde esta tierra de la Gran Cataluña rescatada, gritad conmigo ¡¡Arriba España!!, ¡¡Viva España!!” Barcelona tot just tastava l'inici d'una propaganda dictatorial que s'allargaria quatre dècades. Una propaganda que arrossega tota la premsa addicta al règim. Tampoc n'hi ha d'altra. A través del seu diari, Solidaridad Nacional, els falangistes s'ofereixen amb contundència a Franco: “Te seguiremos donde quiera que España y tú queráis ir. Moriremos cantando como tantos lo hicieron, antes y después. Lucharemos cantando...” Un oferiment ben contundent i ridícul.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona