Vallès Oriental

Can Dunyó, de Lliçà d'Amunt, a l'inventari català de zones humides

Medi Natural ha reconegut aquest aiguamoll creat amb la urbanització de Can Montcau

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha inclòs l'aiguamoll de Can Dunyó, a Lliçà d'Amunt, a l'Inventari de Zones Humides de Catalunya.

La decisió s'ha pres després de la visita que tècnics de la conselleria van fer en aquest espai humit, situat a tocar del riu Tenes, i generat a partir de la urbanització del sector de Can Montcau, on s'instal·larà Mango.

El reconeixement arriba quan aquest espai natural que ja ha estat colonitzat per mitja dotzena d'espècies d'aus algunes de les quals, fins i tot, hi han criat. Un any després que hi arribés l'aigua per primer cop, s'hi ha detectat la presència d'ànecs de coll verd, del martinet blanc, del bernat pescaire, del corb marí o de camesllargues. A banda, s'ha certificat la presència de diverses espècies de peixos, amfibis i insectes.

La bassa es va generar a partir dels moviments de terres fets als antics camps de Can Dunyó, una finca que ha passat a ser propietat municipal amb l'acord derivat de la urbanització del sector de Can Montcau. La bassa té uns 21.500 metres quadrats amb una longitud mitjana de 220 metres i una amplària mitjana de 95 metres i una capacitat de 10.000 metres cúbics d'aigua. A l'interior, hi ha un espai d'aigües permanents d'uns 3.700 metres quadrats. Aquí l'aigua està garantida –encara que no plogui– perquè s'obté d'unes antigues mines. La profunditat de l'aiguamoll oscil·la entre 0,3 i 1,5 metres.

En aquest primer any, els ocells ja han descobert aquest espai, situat al límit amb Lliçà de Vall, i s'hi han instal·lat. Els peixos i els amfibis hi han arribat, amb tota probabilitat, com a alevins entre les plomes del ocells. “S'està demostrant el potencial que té aquest espai natural”, diu el regidor de Medi Ambient, Albert Iglesias.

Els tècnics de l'Ajuntament fan un seguiment de l'evolució de la bassa. Les seves característiques –té poca profunditat– han potenciat la biodiversitat. De la fauna, es controlen sobretot les aus i s'estan buscant recursos per fer estudis sobre peixos, amfibis o insectes. Ara, amb la col·laboració d'un estudiant de màster de la Universitat de Barcelona (UB) es comencen a fer anàlisis de l'aigua. Aquesta recerca permetrà a l'Ajuntament tenir resultats sobre la seva qualitat.

CONTROL DE LES ESPÈCIES INVASORES

Un dels objectius de l'Ajuntament és mantenir l'aiguamoll de Can Dunyó lliure d'espècies al·lòctones (que no són pròpies de Catalunya), tant animals com plantes. Per aconseguir-ho, es fa un seguiment permanent i es controla que no hi hagi persones que hi alliberen animals com tortugues de Florida, per exemple. “Estem molt pendents de detectar espècies invasores”, assegura Iglesias. “Volem preservar que sigui un espai de fauna autòctona”, afegeix.

En paral·lel, l'Ajuntament treballa en la difusió cap a les escoles del municipi a través de tallers d'educació ambiental. “És una eina de sensibilització ambiental”, recorda el regidor de Medi Ambient.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona