la crònica

D'entrada, reduir despeses

«Hem de reduir les despeses!», diu ell preocupat. «No es ven res i els calaixos fan pena», hi afegeix. Ho diu durant la sobretaula de dinar, amb tota la família, el primer diumenge que passen a Girona un cop han tornat de Llafranc, on han estat dos mesos llargs. Ell i el fill gran, excepte l'agost, només els caps de setmana. «Viure com ho hem fet fins ara s'ha acabat», fa saber a l'esposa, la sogra i els tres fills, corpresos. La serventa peruana fa festa. El fill gran treballa en el negoci familiar i els altres dos estudien a la UdG. L'esposa fa cafeteries, botigues, vida social i quelcom de casa. La sogra ajuda durant el matí i les tardes les passa al casal de jubilats. Té una propietat a Aiguaviva que serà per als néts. Prudent, no els ha fet donació en vida.

Amb les despeses obligades no s'hi pot fer res. El problema és la compra per a la vida diària. «Com podem gastar menys –crida ella– si només voleu verdura i fruita acabada de collir, oli verge i ous de pagès. Del xai, només les costelles i de la vedella, tall rodó, mitjana i filet. Del porc, botifarres i llibret. Els pollastres, de can Prat. Sardina, lluces o verat? Ha de ser lluç, rap, llobarro, turbot o gambes. Congelats? I ara! Sovint rebosteria i magnums a totes hores. Com ho he de fer», diu excitada. «I del vi de reserva, què», rebla. «Bé: tens raó», diu ell, i enceta tema: «Els dies de festa dinarem a casa. Prou rallye de restaurants.» Ella replica: «Gràcies; l'únic dia que no entrava a la cuina...» La sogra, ben espantada, diu, generosa: «Si cal, puc vendre unes vessanes de la finca d'Aiguaviva.» No caldrà, és clar.

Ell no ho té fàcil. El fill gran (24 anys) no admet retalls a l'assignació. Amb l'amiga fixa fa sortides a l'estranger i de divendres a la nit fins al dilluns a la matinada gasta molts euros. El de 18 anys el segueix de prop. «No podem pas fer el ridícul», fan convençuts. De la nena de 16 anys estan perdent-ne el control. Com totes i tothom, vaja!

El problema s'agreuja quan parlen del que «es porta» i altres coses intocables d'ella. A cada comentari dispara: «I tu, bé que vas al golf, i a cacera!» La noia destapa una iniciativa: «Per cap d'any anem al concert de Viena. Ja ho tenim reservat», diu. Ell pregunta: «Amb qui n'has parlat, del viatge?» Amb ningú: era una sorpresa. Bé: n'ha parlat amb la colla, la senyora VISA i el senyor internet, és clar. Els col·legues de les noves generacions.

Les classes mitjana i treballadora tindran debats semblants als seus nivells. No serà fàcil ajustar les despeses a una situació ben poc definida. El més difícil, però, serà canviar la nostra mentalitat imbuïda de l'art de saber viure, peculiaritat que es detecta viatjant pel món i comparant. Plana una incògnita: els catalans hem superat atemptats de tota mena a la nostra identitat, llibertat i dignitat, i estem entrenats. Ara bé, aquesta és una situació nova «que no ve de Madrid». Superarem la crisi, que en realitat és un problema tècnic, econòmic i administratiu, amb repercussions socials profundes? Tot fa pensar que sí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

Medi ambient

La platja contaminada de Sant Adrià de Besòs seguirà tancada

Sant Adrià de Besòs
Educació

Concentració de docents al Consorci d’Educació a Barcelona: “Volem continuïtat”

Barcelona
SALUT

Concentració a Mataró per exigir la continuïtat del servei de pediatria a l’Hospital

Mataró
Educació

Barcelona enllestirà la reordenació de l’FP el 2030

Barcelona
OLOT

Els veïns del barri del Morrot demanen els expedients del Pla Parcial

OLOT
Societat

Mor Francesc Bosch, el premianenc amant dels pessebres

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

barcelona
Infraestructures

L’ACA soterrarà el torrent dels Vinyals a Cabrera per controlar les inundacions

Cabrera de Mar