Societat

“Sóc el que he apunyalat la gent i ho vull confessar”

La jutgessa envia a la presó al detingut pels atacs a Lleida

Demana perdó, nega que ho fes per racisme i insisteix en un brot d'ira

La policia troba llibres i pintades feixistes al seu domicili

“Sóc la persona que ha apunyalat tota aquesta gent i que he cremat la meva casa. Vull confessar-ho tot.” Amb aquestes paraules Alejandro Ruiz es va lliurar a la Guàrdia Urbana de Lleida, segons va explicar ahir l'intendent del cos, Josep Ramon Ibarz.

Una patrulla de la policia local es va acostar dimarts al noi per identificar-lo, com feien amb d'altres que s'ajustaven a la descripció, “quan de manera espontània els va dir aquestes paraules i es va lliurar als agents”, explicava Ibarz.

A la comissaria dels Mossos, va reiterar la confessió, mentre negava que l'atac fos xenòfob i racista i va atribuir l'agressió a un brot psicòtic. Finalment ahir, ja davant la jutgessa de guàrdia, va insistir en l'atac d'ira i el brot, en afirmar que està malalt i que necessita ajuda mèdica. Va tornar a negar qualsevol motivació xenòfoba i, com a element nou respecte a la resta de declaracions, va demanar perdó a les víctimes.

La jutgessa va decretar presó provisional, sense fiança. I d'entrada, se li imputen 5 delictes d'homicidi o assassinat en temptativa o, alternativament, 5 delictes de lesions. També se l'acusa d'un delicte d'incendi. La imputació es concretarà a mesura que avanci la instrucció, que se seguirà en el jutjat d'instrucció 2 de Lleida, segons portaveus judicials.

Els Mossos insinuaven la possibilitat de l'agreujant de xenofòbia i racisme, argumentant els antecedents de Logronyo, on té una causa pendent per apallissar i apunyalar un colombià juntament a altres persones i, sobretot, perquè al registre de casa seva li troben llibres de temàtica feixista, simbologia nazi i pintades a la paret, fetes amb bolígrafs, on es llegeix: “et mataré.”

Els Mossos i la Urbana van donar ahir una informació exhaustiva sobre el dispositiu i les diligències, explicant aspectes desconeguts fins ara dels dos dies de pànic que es van viure a Lleida. Un d'aquests aspectes és que Alejandro Ruiz va justificar les agressions perquè “estava enfonsat, amb baixa autoestima, en crisi, angoixat i volia posar fi a tot”, segons va explicar l'intendent David Boneta dels Mossos a partir de les declaracions de l'acusat.

Un altre fet desconegut fins ahir era que primer va decidir cremar el seu pis, comprant gasoil en una benzinera, i després va sortir al carrer amb dos ganivets. Va tirar un ganivet sota un cotxe sense fer-lo servir i l'altre el va usar per a les cinc agressions a quatre persones d'origen estranger i a una cinquena espanyola però de pell fosca. Tres atacs van ser per l'esquena.

La compareixença també va servir per deixar clar que la coordinació entre Mossos i Urbana és correcta, desmentint informacions sobre malestar i tensions entre els cossos.

LA FRASE

Ens ha dit que estava enfonsat, amb baixa autoestima, angoixat i que volia posar fi a tot
David Boneta
Intendent dels Mossos

Va caminar 50 quilòmetres de nit

La principal novetat de la investigació i fins ara desconeguda és que Alejandro Ruiz, després de cremar casa seva i atacar cinc vianants es va amagar en uns canyissars de Lleida fins a la nit. Aleshores va caminar més de 50 quilòmetres per camps i camins rurals passant per Algerri, la Portella, Almenar i Alfarràs. El final d'aquest trajecte va ser Balaguer, on va arribar a un bar, va demanar un cafè per refer-se del cansament i la nit de vetlla. Finalment, va demanar un taxi per tornar a Lleida, segons va relatar als Mossos. Va explicar al bar que tenia parella a Balaguer i que estudiava educació física, fets que eren falsos. Un cop a Lleida, 24 hores després de les agressions, es va lliurar a la policia.

Mentrestant, l'administrador de finques de casa seva havia avisat els seus pares que no el trobaven tot i l'incendi, i aquests en van denunciar la desaparició a la Guàrdia Urbana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró