Societat

Set detinguts per estafar 3,6 milions d'euros un empresari xinès a qui van vendre sorra per coure

L'empresari asiàtic comprava metall a un dels autors de l'engany des del 2008

Entre els implicats hi ha cinc responsables d'empreses relacionades amb el món del metall

Els Mossos d'Esquadra han detingut set homes per haver estafat 4,5 milions de dòlars (3,6 milions d'euros) a un empresari xinès al qual van enviar un carregament de sorra en lloc de coure.

La investigació va començar arran de la denúncia d'un empresari asiàtic que va explicar a la policia que havia comprat 76 contenidors carregats de metall (coure i llautó) a una empresa ubicada a Barcelona però quan aquests van arribar a Hong kong es va trobar que estaven plens del que s'anomena escograva, un material sense valor econòmic consistent en sorra, pedres i residus procedents de foneries o forns.

L'empresa xinesa mantenia activitat comercial amb una empresa catalana relacionada amb la compravenda de ferralla des del 2008. Fins a la data l'estafa, l'empresa xinesa havia comprat contenidors per valor de vuit milions de dòlars anuals.

Els contractes sempre es feien de la mateixa manera i amb el mateix empresari català com a persona de referència a Catalunya, el qual s'encarregava de supervisar l'enviament de la mercaderia per via marítima. Quan els contenidors es carregaven a Barcelona, l'empresari feia fotos de la càrrega, precintava el contenidor i enviava la prova via correu electrònic a la xina. L'empresa asiàtica efectuava el pagament una vegada tenia les imatges de la ferralla i la constatació que els contenidors havien sortit del port de Barcelona.

La investigació policial va començar al març amb la inspecció al port de Barcelona de 50 contenidors tornats des de la Xina i l'escorcoll de dues empreses de Barcelona. En aquesta actuació els agents van detenir tres treballadors com a responsables d'haver carregat els contenidors.

Després de mesos de recerca els Mossos van poder determinar que els autors de l'estafa havien estat cinc homes, tots ells responsables d'empreses relacionades amb el món del metall.

Entre ells hi ha l'empresari barceloní que havia mantingut la relació comercial legal amb l'empresa xinesa, un home de 33 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona.

Els investigadors van muntar un dispositiu policial que va permetre detenir quatre dels cinc autors de l'estafa, tot i que l'empresari de 33 anys que havia establert el contacte amb l'empresa xinesa encara no s'ha pogut detenir.

Els set detinguts, entre els quals hi ha els tres treballadors que van ser arrestats al març, són sis de nacionalitat espanyola i un de nacionalitat argentina, d'edats compreses entre els 28 i els 56 anys i veïns de Barcelona, Terrassa, Premià de Dalt, Gavà, Castelldefels, la Llagosta i Sant Vicenç de Castellet.

Tots ells van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament s’adhereix a la Setmana Sense Soroll

GIRONA
Infraestructures i serveis

Territori avalua si és factible la connexió entre Sabadell i Castellar amb ferrocarrils

Sabadell
sant aniol de finestres

Nova ruta de bus fins a les Planes d’Hostoles els dies de mercat

sant aniol de finestres
girona

L’IEC premia les investigadores de la UdG Gemma Bartolí i Judit Pujol

BARCELONA
societat

Envien a judici els investigats d’apunyalar un noi per motius racistes

santa coloma de farners
SOCIETAT

La gelada de matinada afecta els cultius de fruita dolça de Ponent

Lleida
Informe d'AI

Amnistia alerta sobre el col·lapse del dret internacional

barcelona
societat

La Torre de Capdella vol recuperar el complex de Molinos

Torre de Capdella

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona