Vallès Oriental

Més de la meitat dels ajuntaments incompleixen el termini per pagar els proveïdors

La Llagosta i Mollet acumulen els màxims retards i Sant Antoni és el que paga més ràpid

Dinou dels 43 ajuntaments del Vallès Oriental superen el període de 30 dies per pagar les factures pendents dels seus proveïdors de serveis i obres.

És més de la meitat dels ajuntaments (si es té en compte que les dades del Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques no recullen les dades de sis poblacions). Les dades demostren un comportament molt desigual a la comarca en pagament a proveïdors, tot i que en línies generals es detecten clares millores en els terminis en comparació amb les dades de 2013.

Les xifres corresponen al tercer trimestre de 2014. Al quadre adjunt es pot veure el període de desviació respecte al termini mínim de pagament, que s’ha establert en 30 dies. Els municipis que apareixen amb un signe menys al davant són els que paguen abans d’aquests 30 dies, la resta el superen.

Segons aquestes xifres, la Llagosta és la població que paga amb més demora. Si als 108 dies que consten en la llista se li sumen els 30 que marca la normativa, significa que la Llagosta paga en un termini de 138 dies. “El nostre criteri és pagar més tard a les empreses grans, que tenen més capacitat per resistir financerament; als comerços o a les empreses petites, els paguem més ràpid”, aclareix l’alcalde, Alberto López. “Les factures amb les grans empreses són de quanties més elevades i per això apareixen uns terminis de pagaments més grans”, explica. “Preferim donar serveis bàsics als veïns que estan passant per situacions de necessitat que accelerar pagaments a grans empreses”, assenyala l’alcalde de la Llagosta.

Segons la relació del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament que paga més ràpidament els seus proveïdors és el de Sant Antoni de Vilamajor. L’alcaldessa, Maria Lluïsa Berdala, apunta que és una situació heretada. “Aquesta és una manera de treballar de l’Ajuntament: paguem i complim perquè tenim unes finances endreçades i no afrontem projectes que no estiguem en disposició d’afrontar. Primer, cal tenir els diners i, quan es tenen és quan es fa l’actuació”, explica l’alcaldessa. “Això ha estat el que ha fet sempre l’Ajuntament, i quan vam entrar vam decidir que no canviaríem el que el ja estava ben fet”, diu Berdala. Això ha propiciat una bona posició de tresoreria que fa factible acordar ràpidament el pagament de factures.

MOLLET FREGA ELS TRES MESOS DE RETARD

Entre les principals poblacions de la comarca, Mollet és la que presenta uns períodes de pagament més dilatats, i frega els tres mesos de retard (afegits als 30 dies que preveu la normativa), que el situen com el segon municipi amb més demora. Granollers, paga amb un retard de gairebé un mes, similar al de Parets. Altres ajuntaments que superen els terminis de pagament a proveïdors, en menor mesura, són les Franqueses i Cardedeu.

Entre els ajuntaments que paguen abans del període establert, destaquen Sant Celoni i la Garriga (paguen a 23 dies, de mitjana) i Caldes (paga a 24 dies). Després de Sant Antoni, les millors xifres que recull el Ministeri són les de Vallromanes.

MILLORS DADES QUE L’ANY 2013

La normativa del Ministeri d’Hisenda assenyala que els ajuntaments de menys de 75.000 habitants han de presentar els seus terminis mitjans de pagament a proveïdors cada trimestre.

Les dades que es presenten formen part del tercer trimestre de l’any passat. Amb tot, amb anterioritat s’havien donat a conèixer els terminis de pagament dels ajuntaments i la comparació és clarament més favorable si es tenen en compte les últimes dades.

Segons les dades del Ministeri, el desembre de 2014 només set ajuntaments de la comarca complien els períodes de pagament fixats (Castellterçol, Fogars de Montclús, Montornès, Montseny, Santa Maria de Martorelles, Vallgorguina i Vallromanes). Aquesta xifra s’ha multiplicat gairebé per tres, i s’ha de tenir en compte que en el moment de publicar-se les dades, no n’hi havia de disponibles de dues d’aquestes poblacions. Montornès ha incrementat el nombre de dies significativament, però municipis com Aiguafreda, Bigues, la Garriga, Llinars, Lliçà d’Amunt, Sant Antoni de Vilamajor, Vilalba Sasserra o Vilanova del Vallès s’han sumat als que paguen abans dels terminis mínims establerts.
Les xifres només són més negatives en el cas de Montornès, Montmeló, l’Ametlla, Canovelles, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles i Vallgorguina (encara que aquesta última població paga per sota del període mínim).

UN GUARDIÀ QUE INCOMPLEIX

La normativa estableix que els ajuntaments que incompleixen els terminis estan obligats a informar mensualment dels recursos que destinaran al pagament a proveïdors i a adoptar mesures per reduir els terminis. En cas contrari, l’Estat es faria càrrec de les factures, però retindria les seves aportacions. La paradoxa és que el mateix Estat no compleix els períodes de pagament que té establerts, com recorda l’alcalde de la Llagosta.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona