Societat

Perpinyà tindrà una segona escola pública d'immersió

Prop de mil alumnes de primària estudiaran en català en l'ensenyament públic francès de la capital nord-catalana

La reforma francesa d'ensenyament secundari pot reduir-ne l'ensenyament

L'escola primària Arrels obrirà un segon centre i el curs vinent prop de mil alumnes estudiaran en català a l'escola pública francesa de Perpinyà. Actualment la capital nord-catalana disposa de tres escoles immersives en català. Dos són centres associatius privats de La Bressola –que no depenen de l'educació pública– i Arrels, sola escola pública immersiva de tot l'Estat francès on s'utilitza una altra llengua que el francès, el que a França anomenen una “langue régionale”.

A l'Estat francès les escoles primàries les gestionen els ajuntaments. La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Perpinyà, Nathalie Beaufils, ha reconegut que la saturació de l'escola Arrels “era insostenible”, amb més de 30 alumnes a cadascuna de les seves vuit classes i amb una llista d'espera molt important. Fa tres anys que van reclamar una solució al Ministeri d'Educació francès, que, tot i les reticències, finalment s'ha traduït en l'obertura d'un nou centre.

“Històric”

La directora de l'escola Arrels, Elena Gual, ha qualificat l'anunci d'“històric” perquè en “les condicions actuals no es podia seguir treballant”. Per Gual l'obertura d'una segona escola Arrels demostra que l'ensenyament en català a les escoles nord-catalanes ja no compta amb l'oposició sistemàtica de les autoritats educatives franceses, malgrat que la paraula immersió “encara fa por”. Gual ha destacat que, a diferència de les escoles de La Bressola, que sí que imparteixen totes les classes en català fins que els alumnes arriben a la secundària, a Arrels el sistema immersiu només s'aplica a l'escola maternal. Durant els dos primers anys els alumnes aprenen a llegir i escriure només en català i, en cursos posteriors, es dóna més protagonisme al francès. En els dos últims cursos de primària els alumnes només fan sis classes en català a la setmana, equiparant-se al model bilingüe que apliquen altres escoles a la Catalunya del Nord.

L'Associació per a l'Ensenyament del Català demana al Ministeri d'Educació francès d'esmenar el text del decret del 20 de maig del 2015 relatiu a la reforma de l'ensenyament secundari, que “en l'estat actual equival a una liquidació de l'ensenyament de les llengües regionals i del bilingüisme” en l'ensenyament públic. Aquesta reforma és polèmica a França ja que preveu suprimir classes de llatí i grec i no aclareix el futur de les “langues régionales”.

LA FRASE

La saturació de l'escola Arrels era insostenible, amb més de 30 alumnes a cada una de les vuit classes
Nathalie Beaufils
regidora d'educació de l'Ajuntament de Perpinyà

Cada any hi ha més demanda de català

El sistema instaurat per l'educació pública francesa a la Catalunya del Nord té també escoles maternals, primàries, i col·legis de secundària, que inclouen algun tipus d'ensenyament en català. Des d'una assignatura en aquesta llengua fins al model de línia bilingüe amb paritat horària, és a dir, amb la meitat d'hores d'ensenyament en català i l'altra meitat en francès. Pel que fa a la secundària, tant als col·legis com als liceus –ensenyament equivalent a quart d'ESO i primer i segon de batxillerat– de Ceret, Prada del Conflent i l'Arístides Maillol de Perpinyà és possible estudiar català i una assignatura més, normalment la d'història i geografia. La demanda d'escolarització en català “multiplica per quatre” l'oferta existent, segons els responsables d'aquests centres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró