Osona/Ripollès

El PSC, testimonial al Ripollès

El partit només ha aconseguit 10 regidors a tota la comarca i una sola alcaldia, la de Setcases, mentre que ha perdut les de Camprodon, Sant Joan i Campelles.

Si hi ha un derrotat de les eleccions municipals al Ripollès és, sens dubte, el PSC. Els números són clars: ha perdut dues terceres parts dels regidors, passant de 30 el 2011 a només 10. El mateix ha passat amb les alcaldies, ja que només han obtingut la de Setcases. Respecte al 2011, ha perdut la de Campelles i els feus socialistes de Camprodon i Sant Joan de les Abadesses, on tenien majoria absoluta. Per últim, a Ripoll el PSC s’ha quedat amb la representació mínima d’un sol regidor.

Una dada significativa també és que cap llista socialista s’ha presentat sota les sigles del PSC i han optat per la marca blanca de CP. En el cas de Sant Joan de les Abadesses, el candidat del PSC en les passades eleccions, Ramon Roqué, s’ha presentat per MES, partit pel qual ha aconseguit l’única alcaldia de Catalunya i per majoria absoluta. També és significatiu que Ripoll es quedi amb una representació mínima al consistori. L’única regidora, Anna Belén Avilés, ja va anunciar en el seu discurs en el ple d’investidura “que haurem de reflexionar sobre aquests resultats”. A tres dels municipis més grans no tenen cap regidor: Ribes de Freser, Sant Joan i Campdevànol, i cal recordar que a les eleccions del maig van presentar moltes llistes fantasma.

El declivi del PSC no deixa de ser sorprenent al Ripollès, ja que havia tingut molt de poder. A Ripoll, per exemple, hi va arribar a tenir una àmplia majoria absoluta, amb 11 regidors, l’any 1983 amb Pere Jordi Piella al capdavant. Piella va tenir l’alcaldia de Ripoll des del 1979 fins al 1995, quan CiU l’hi va prendre. A partir d’aquí, el PSC va patir un declivi, reduint el nombre de regidors fins a la mínima expressió. Tot i així, durant els mandats del 2003 i 2007 van governar a l’Ajuntament i al Consell Comarcal gràcies al famós tripartit.

A Campdevànol el PSC també va governar sense rival. Ho va fer des del 1991 fins al 1995 amb majoria absoluta, però a partir del 1999 va començar a perdre regidors. El 2007, la candidata socialista, Núria López, va ser alcaldessa, gràcies a un pacte amb ICV i ERC, ja que el PSC només va obtenir tres regidors. Els millors resultats recents van ser els del 2011, amb cinc regidors i empatant amb CiU, però ERC va donar suport als convergents per poder manar. Al maig el PSC no va fer llista a Campdevànol, ja que els antics membres del partit es van presentar per MES. A Sant Joan el PSC sempre havia obtingut bons resultats, però fins al 2007 només havien manat una legislatura, la del 1995-1999, amb Josep Bassaganya. El PSC es va fer fort a Sant Joan amb Ramon Roqué, ja que els dos darrers mandats ha governat amb majoria. Però si el PSC ha tingut un feu, aquest és Camprodon. Van manar del 1979 al 1987, amb Berta Badà com a alcaldessa, i després de vuit anys de govern de CiU, el PSC va tornar a recuperar l’alcaldia, de la mà d’Esteve Pujol, que ha estat alcalde els darrers 20 anys, i durant els últims quatre mandats ho ha estat per majoria absoluta. A Ribes, en canvi, no hi ha tingut mai massa presència. Tot i així, l’any 2003 va tenir l’alcaldia amb Xavier Roviró, gràcies a un pacte de les esquerres.

Els bells temps socialistes

No fa massa anys que el PSC tenia forta presència al Ripollès i sobretot poder als pobles grans de la comarca. A la foto es pot veure l’exalcalde de Camprodon Esteve Pujol, l’expresident del Consell Comarcal Enric Pérez, i els exalcaldes de Campdevànol i Sant Joan Núria López i Ramon Roqué, respectivament. A més, estan acompanyats del que va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, amb el tripartit, i que va visitar el Ripollès en nombroses ocasions, tal com van fer altres consellers socialistes com Marina Geli o Montserrat Tura.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres