Societat

El fort vent de dissabte malmet la meitat dels cultius de pera a Lleida, un dia abans de la collita

Els sindicats i els pagesos afectats demanen a Agroseguro que es peritin els danys amb “celeritat”

El fort vent d'aquest dissabte a la tarda ha afectat de manera important els cultius de fruita de Lleida, especialment a les comarques del Segrià, l'Urgell i la Noguera, on els danys per vent a la pera han estat del 50% de mitjana. Els danys per pedra, tot i que no va ser massa grossa, se situen entre el 15% i el 30% en nectarines i peres. Un dels pagesos afectats és el Jordi Fuixench, de Lleida. El vent ha afectat la meitat de les seves 10 hectàrees de pera. “Volíem començar a collir avui la pera llimonera ja que la mida ja era molt bona i ara està tota per terra”, ha lamentat el Jordi. Els sindicats d'UP i Asaja i els pagesos afectats demanen a Agroseguro que peritin els danys amb “celeritat”.

El president del sindicat Asaja Lleida, Pere Roqué, ha explica que en cultius de pera, l'afectació ha estat d'un 50% de mitjana, sobretot a la part nord de Lleida ciutat, a la zona de les partides, i també a Rosselló, Alguaire, Albesa, la Portella, Corbins o Alfarràs, on l'afectació pel vent ha arribat al 70% en alguns punts. Els danys per pedra se situen entre el 15% i el 30% en els cultius de nectarines i peres.

Un pagès de la partida de Llívia de Lleida afectat és el Jordi Fuixench. “”l vent barrejat amb pedra va fer molt mal ahir i la fruita que havíem de començar a collir avui està tota per terra”, ha lamentat. “El vent ha fet especialment mal a l'arbre jove i a les peres de gran calibre. La mida de la pera llimonera era molt grossa i tota ha anat a terra”, ha afegit.

Precisament perquè entre diumenge i dilluns molts pagesos començaven a collir la pera llimonera, demanen a les assegurances que no triguin a peritar els danys. Des dels sindicats demanen que demà mateix dilluns al matí, els afectats passin l'afectació a les assegurances perquè aquestes puguin peritar entre dimecres i dijous. Fins al peritatge no se sabrà la magnitud dels danys del temporal, ja que els cops per pedra es veuran millor quan la fruita s'assequi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà

Mig milió d’euros per netejar de pintades les persianes dels comerços

Barcelona

Èxit del simulacre d’avís per risc químic a Tarragona i les Terres de l’Ebre

Tortosa
Regne Unit

La desbandada de cinc cavalls de l’exercit provoca el caos a Londres

Barcelona