Societat

Danys a la fruita dolça. a causa de les tempestes de dissabte

Fortes tempestes de juliol

Aquesta fruita, per les seues característiques, és especialment vulnerable als efectes del vent i la pluja intensa

Sindicats i pagesos afectats demanen una valoració ràpida dels danys a la fruita, a punt per a la collita

Durant la tarda del dissabte 18 de juliol, una tempesta de pluja, fort vent i pedra, en algun cas provinent d'Aragó, va afectar la comarca del Segrià, el sud-est de la Noguera i algun municipi del Pla d'Urgell.

Entre les sis i les set de la tarda la tempesta va anar ascendint des del sud de la comarca del Segrià cap a la meitat nord d'aquesta, on va descarregar calamarsa barrejada amb aigua. A la zona de l'Horta de Lleida (Balàfia) cap a Torre-serona, Albatàrrec i Alguaire es van produir danys per pedra d'incidència baixa. La tempesta va continuar fins a afectar diversos municipis de la Noguera i del Pla d'Urgell.

Els danys, però, van ser ocasionats per les fortes ventades, que van fer caure fruits a terra i que van tombar alguns arbres. El cultiu més afectat va ser el de la pera, que, per les seues característiques, és més susceptible als efectes del vent, que perjudica la fruita de més grandària i de més valor comercial. En algun cas van quedar també afectades les nectarines. La varietat de pera més important, la Conference, encara està pendent de recol·lectar. D'altres com ara la llimonera ja s'estan collint. Les pèrdues de producció de pera per vent oscil·len entre un 10 i un 30%, i poden arribar a ser superiors en casos puntuals.

El vent en general va afectar tota la comarca del Segrià i el sud de la Noguera, i destaquen com a municipis més afectats: Albatàrrec, Montoliu, Sudanell, Artesa, Puigverd de Lleida, Alguaire, Corbins, Torrefarrera, Torre-serona, Benavent, la Portella, Albesa, Menàrguens, Ivars de Noguera, Balaguer, Torregrossa, Bell-lloch i Miralcamp. Cal tenir en compte que altres municipis d'aquestes comarques també han pogut resultar afectats en determinades zones. D'altra banda, les zones d'Albesa i Torrelameu ja van quedar afectades el 9 de juny. La superfície total de pera afectada és d'unes 3.940 hectàrees. L'afectació mitjana seria entre un 10 i un 30%, i en casos puntuals podria arribar a ser del 50 al 60%.

Precisament perquè entre diumenge i dilluns molts pagesos començaven a collir la pera llimonera, els sindicats UP i Asaja, i també els pagesos afectats, demanen a Agroseguro que periti els danys amb celeritat i que es pugui fer una avaluació entre dimecres i dijous.

Pere Roqué va confirmar que, sobretot a la part nord de la ciutat de Lleida, els cultius de pera han resultat afectats un 50% de mitjana. En alguns punts de Rosselló, Alguaire, Albesa, la Portella, Corbins o Alcarràs, la tempesta de vent va afectar gairebé el 70% del conreu.

Oleguer Vilella, de Meteolleida, confirma que la plana de Lleida està entrant en època de tempestes i calamarsades, fenòmens atmosfèrics que són, pels meteoròlegs, “totalment imprevisibles”.

Segons Vilella, aquest juliol ha començat amb dues onades consecutives de calor i totes les prediccions indiquen que les temperatures es mantindran molt altes fins que acabi el mes. Aquestes temperatures no són extraordinàries per l'època i se situen dins la normalitat, com també les tempestes amb aparell elèctric durant el juliol i l'agost a ponent. El fet més significatiu, aquest any, és la sequera persistent que afecta tot el territori; a causa d'això, el risc d'incendi forestal és més alt del que és habitual i “cal extremar la precaució”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat