Societat

Estabilitzat l'incendi d'Òdena

El foc, que ha cremat unes 1.200 hectàrees, està sota fase de control

Tots els veïns que havien estat desallotjat ja han pogut tornar a casa

Els Bombers de la Generalitat han donat aquest dilluns al vespre per “estabilitzat” l'incendi forestal d'Òdena, que des d'ahir ha cremat unes 1.200 hectàrees de les comarques de l'Anoia i el Bages, i que ja està en fase de control, segons ha informat el conseller d'Interior, Jordi Jané. També ha anunciat que tots els veïns que havien estat desallotjats ja han pogut tornar a casa i que totes les carreteres tallades ja han estat reobertes. Tot i aquestes mesures, Jané s'ha mostrat prudent i ha assegurat que encara cal vigilar de prop el foc perquè encara hi ha zones calentes i les previsions meteorològiques anuncien vent per demà. Durant la nit es manté el dispositiu d'extinció i està previst que demà dimarts una seixantena de camions i 5 mitjans aeris continuïn remullant la zona.

El conseller ha assenyalat que fa 30 hores que va començar un foc que, en un principi, tenia una possible àrea d'afectació d'entre 4.000 i 5.000 hectàrees però, finalment, la superfície afectada per les flames s'ha reduït a 1.200 hectàrees. En aquest sentit, ha agraït la feina que han fet els Bombers de la Generalitat i els altres cossos de seguretat, així com els voluntaris que han col·laborat en l'extinció del foc. També ha destacat que cap persona ha resultat ferida i els danys als habitatges són molt excepcionals.

Tot i que s'obriran les carreteres tallades -–la C-37 d'Òdena a l'enllaç amb l'Eix Transversal i la BP-1101 a Sant Salvador de Guardiola-–, Jané ha demanat que no se circuli pel lloc de l'incendi “si no és absolutament necessari”, perquè encara hi ha zones calentes que poden revifar.

El cap dels Bombers de la Generalitat que ha dirigit el dispositiu d'extinció, Joan Rovira, ha detallat que durant tota la nit continuaran treballant a la zona. Les previsions són que es pugui donar “per controlat i per extingit” l'incendi al llarg dels propers dies.

Per demà dimarts el nombre d'efectius desplegats sobre el terreny minvarà en un 30% perquè s'ha de tornar “a reequilibrar” la capacitat de reacció del cos en tot el país. També s'enlairaran els 5 mitjans aeris de la Generalitat, dos avions, dos bombarders i un helicòpter de comandament. Els hidroavions del Ministeri d'Agricultura han marxat aquesta tarda.

Les previsions meteorològiques per dimarts anuncien que podria augmentar la presència del vent i això fa que calgui extremar les precaucions. El conseller ha demanat la col·laboració ciutadana per fer-ho possible i també perquè es truqui al 112 si es divisa algun focus actiu. Uns consells que fa extensius per a la resta del territori català, on en gran part encara hi ha risc de foc forestal.

El cap dels Agents Rurals, Toni Mur, ha matisat que el propietari de la finca de Can Rossinyol ha estat denunciat pels Mossos d'Esquadra, tot i que el nivell de risc alfa 2 no prohibeix les activitats agrícoles, perquè ha provocat l'incendi i cal investigar si ha comès alguna imprudència. Mur també ha promès que “s'estudiarà amb calma” si cal revisar o no que estigui permès fer servir maquinària agrícola que provoca guspires amb aquest nivell d'alerta. Amb l''alfa 3' està prohibit.

El coordinador dels ADF a l'Anoia, Jordi Jorba, ha remarcat la tasca d'aquests treballadors voluntaris que s'han “coordinat molt bé amb els Bombers” i han estat claus per poder contenir les flames. En total, 286 agents ADF provinents de 8 comarques han participat en les tasques d'extinció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar