Osona/Ripollès

Cellers Torres recupera una varietat ancestral de raïm de Lluçà

Es diu Gonfaus, ha ressorgit d’un cep vell localitzat l’any 1998 i és molt resistent a la sequera.

L’empresa vinícola de Vilafranca del Penedès Cellers Torres ha recuperat una varietat ancestral de raïm molt resistent a les altes temperatures amb origen a Lluçà. Aquesta varietat es diu Gonfaus i el seu nom prové del Quintà de Gonfaus, una zona de pastura que està situada al sud-est de Santa Eulàlia de Puig-oriol.

Aquesta varietat de raïm és, segons expliquen des de l’empresa, molt productiva i “segurament és una de les poques varietats femenines conegudes actualment, mentre que la majoria són hermafrodites”.

Cellers Torres ha presentat aquesta varietat juntament amb una altra, anomenada Moneu i que va ser localitzada prop de Querol, a l’Alt Camp, i el seu nom fa referència al Coster de Moneu, el faldó del torrent de Lloreda situat al sud d’aquest municipi. Totes dues tenen la particularitat de ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera i per això són interessants “perquè es pot afrontar millor el canvi climàtic”. Totes dues varietats s’han plantat de manera experimental a la finca de l’Aranyó, a les Borges Blanques.

Totes dues es van localitzar l’any 1998 de dos ceps vells i després que l’empresa fes una campanya des de feia uns anys demanant pel territori si hi havia ceps vells. Un cop les van sanejar, reproduir i plantar a diferents finques es va comprovar que donen el màxim potencial en climes àrids i en condicions extremes. Tot i ser provinent del Lluçanès, doncs, la plantació s’ha fet en una comarca com les Garrigues, amb temperatures més extremes.

A Osona i el Ripollès, com a molts altres indrets de Catalunya, hi havia hagut vinya durant segles fins que la plaga de la fil·loxera la va fer desaparèixer entre finals del segle XIX i principis del XX.

Actualment es fa vi a Taradell, a la Masia Vila-rasa, i també ho han provat petits productors a Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i Planoles.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia