Societat

Mor Jaume Curbet, el primer impressor de Presència

Va ser jugador del Girona 12 anys, a l'època heroica de la segona divisió, i un gran historiador del futbol gironí

L'impressor gironí Jaume Curbet i Boj va morir ahir als 88 anys després d'una llarga malaltia. Passarà a la història per la seva afició al futbol i al Girona FC, com a jugador durant dotze anys del primer equip en la, per a molts, la gran època gloriosa a la segona divisió i després com a recopilador i historiador del futbol gironí. També va tenir un paper destacat pel seu treball i especial contribució, fins i tot amb obstinació, a fer possible que es publiqués la revista Presència, que va imprimir durant 17anys.

Jaume Curbet i Boj va néixer el 17 de setembre del 1927 al carrer de Pasqual Prats de Girona, molt a prop de l'antic camp de futbol de Vista Alegre. En finalitzar els estudis primaris va començar a treballar en una impremta, on va aprendre l'ofici que el va portar a obrir el seu propi negoci a l'eixample de la ciutat de Girona. Persona dinàmica, compromesa i amb un gran sentit de l'humor, segons expliquen col·laboradors seus, de jove era jugador de futbol, i el Girona el va fitxar la temporada 48/49. Hi va estar dotze temporades, en una de les èpoques glorioses, quan aquest equip va pujar i jugar a la segona divisió. Jugava de lateral dret i després també ho va fer de central.

El futbol no el va deixar mai, ja com a gran impulsor i dinamitzador de l'Agrupació de Futbolistes Veterans del Girona, fins a escriure dos llibres de referència: 75 anys del Girona CF (2006) i Història del futbol a Girona (1992), treball que abasta el període comprès entre el 1904 i el 1957. Aquesta tasca el va portar a ser considerat un referent pel que fa al futbol gironí i motiu sovint de nombroses consultes fetes per periodistes esportius.

Un treball discret

En la seva feina, Curbet era un impressor, curós i detallista, però també compromès més enllà de la feina tècnica. De fet, aquest home enamorat de la lletra –tenia fama de llegir molt del que imprimia– va ser un dels elements que va permetre la supervivència de la revista Presència, que va editar durant 17 anys, abans de passar a ser el setmanari d'El Punt. A Jaume Curbet era fàcil trobar-lo els dissabtes, amb el seu ajudant, Àngel Serradell, donant els últims retocs a la revista, corregint errors; de fet, anant més enllà i fent fins i tot d'editor i, també, de periodista esportiu amb el pseudònim de Jota C.B. Sense la responsabilitat de Curbet d'imprimir-la, la revista hauria tingut encara més problemes durant el franquisme. Un impressor, doncs, que va anar molt més enllà de la lletra impresa.

LA XIFRA

17
anys
va imprimir Jaume Curbet la revista Presència, abans que aquesta passés a ser el setmanari d'El Punt.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona