Societat

Les temperatures aigualeixen l'inici de temporada d'esquí

Després d'un començament prometedor per les nevades de novembre, les estacions d'esquí funcionen amb les instal·lacions a mig gas

El sector confia que tornin el fred i la neu passat Nadal

Després d'un començament prometedor al país, amb unes nevades a final de novembre que van permetre obrir les estacions d'esquí per la Puríssima (i algunes abans) amb gruixos importants de neu de més de mig metre, les estacions encarrilen la recta fins a la campanya de Nadal amb un estat de neu i de temperatures moderades que en mantenen algunes a mig gas.

Tot i així, totes les estacions d'esquí alpí del pirineu lleidatà obriran. La neu acumulada les primeres setmanes i el rendiment dels canons de neu han aconseguit mantenir bona part de les pistes de les estacions en un estat practicable.

La que té més bona situació és Baqueira Beret. L'estació aranesa, orientada al vessant nord del Pirineu, manté gruixos de fins a 65 centímetres de neu pols i dura i aquest cap de setmana té obertes 88 de 106 pistes.

Uns quilòmetres més avall, a Boí-Taüll Ressort, a l'Alta Ribagorça, la situació canvia. Hi ha neu d'entre 30 i 45 centímetres de gruix, però amb només 13 de les 48 pistes de l'estació obertes.

Al Pallars, Espot també es manté a mig gas, amb menys de la meitat de les pistes en funcionament: 13 de les 29 que té l'estació i gruixos de 30 a 45 centímetres de neu pols i dura. Port Ainé té 10 de les 27 pistes en funcionament i gruixos de 25 a 50 centímetres.

Port del Comte, al Solsonès, només té 2 pistes obertes a l'esquí de 37, i les estacions d'esquí nòrdic es mantenen a l'espera de temps millors: Tuixent, Virós i Sant Joan de l'Erm estan tancades sense neu, i Tavascan, que combina amb esquí alpí, té 14 quilòmetres esquiables.

Ara tot està en mans de l'evolució meteorològica. Aquest cap de setmana els esquiadors que s'han desplaçat a les estacions trobaran pistes obertes i un sol esplèndid per practicar l'esport. Però si la bonança continua i les temperatures no baixen, la temporada podria fer figa en un dels seus moments culminants, el de la campanya de Nadal a Reis, segons han explicat fons del sector.

La predicció és que el domini del sol i les temperatures càlides per a l'època de l'any es mantinguin al Pirineu almenys fins passat el dia de Nadal. A partir de Sant Esteve hi podria haver un canvi de temps.

‘Diumenges lleidatans'

Mentrestant, les estacions continuen amb la seva estratègia de campanya. Port Ainé i Espot Esquí –propietat de Ferrocarrils de la Generalitat– van anunciar ahir l'aposta pel públic lleidatà amb la celebració dels Diumenges lleidatans de gastronomia de km 0 (amb el caragol com a protagonista) i amb una campanya itinerant que visitarà les principals capitals de les comarques de la plana per donar a conèixer els avantatges i promocions especials de què podran gaudir els habitants de la zona. Hi haurà dos Diumenges lleidatans i el primer serà el 10 de gener. També hi haurà preu conjunt de bus i forfet per a les dues estacions.

Nous circuïts de muntanya

A Baqueira Beret han posat en marxa, en col·laboració amb el Conselh Generau d'Aran i l'Ajuntament de Naut Aran, cinc rutes noves per permetre la iniciació a l'esquí de muntanya en un entorn segur. Aquestes rutes s'afegeixen a les que hi ha a la Val d'Aran, tot i que en aquest cas estan situades en la zona d'influència de l'estació de Baqueira Beret.

Amb aquesta iniciativa es pretén introduir els esquiadors en l'esquí de muntanya en zones fàcilment accessibles perquè agafin una experiència que més endavant els permeti sortir a la muntanya en zones no controlades per l'estació, que és l'espai ideal per practicar aquesta modalitat. S'han creat circuits segurs en què s'evitin les situacions de perill que es poden derivar del fora pista en zones no tractades.Un segon objectiu és regular aquesta pràctica a pistes ja que les estacions han detectat un augment considerable del nombre d'esquiadors amb pells de foca que pugen per les seves pistes amb el consegüent perill per als que baixen. Amb l'obertura dels nous itineraris, que són gratuïts, els esquiadors de muntanya ja tenen el seu espai específic.

L'esquí de muntanya és un dels esports d'hivern que permeten accedir als racons de muntanya més espectaculars i menys transitats. Els nous itineraris de muntanya oberts a Baqueria Beret són a les zones de Beret, Bonaigua i Orri i tenen diversos nivells de dificultat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona