Societat

El Museu de l'Oli de Catalunya rep els primers visitants en una doble jornada de portes obertes

Ubicat a la Granadella, compta amb un dels molins d'oli més antics i més ben conservats de Catalunya

El Museu de l'Oli de Catalunya, ubicat a la cooperativa de la Granadella (Garrigues), ja ha rebut aquest dissabte els primers visitants després de programar una doble jornada de portes obertes aquest cap de setmana. L'equipament compta amb un dels molins d'oli més antics i més ben conservats de Catalunya, construït l'any 1920 en època de la Mancomunitat.

La inauguració oficial l'havia de presidir dimecres passat la consellera d'Agricultura Meritxell Serret, però es va cancel·lar amb motiu dels atemptats de Brussel·les. S'ha posposat per dimecres vinent.

Segons l'alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, aquest dissabte al matí ja han passat per l'equipament unes 300 persones entre veïns i dos grups de turistes. Gibert destaca que entre el Museu i el Centre de la Cultura de l'Oli -que es va inaugurar fa un any al convent de Santa Maria de Gràcia-, la població s'ha convertit en un referent de l'oleoturisme a Catalunya.

L'equipament forma part de la xarxa de museus territorials del mNACTEC (Museu de la Ciència i la tècnica de Catalunya) on és l'únic del país dedicat monogràficament a l'oli d'oliva.

El museu s'ha habilitat a les instal·lacions de la cooperativa de Sant Antoni Abat de la Granadella. Es tracta d'un edifici singular, d'estil noucentista d'inicis del segle XX, que conserva en molt bon estat la construcció original, amb façanes de maçoneria de pedra carejada vista, considerada una excel·lent mostra de l'arquitectura industrial de l'època. La rehabilitació de l'espai i la seva museïtzació ha costat 300.000 euros i ha comptat amb un ajut FEDER del 50% de la inversió.

Ús de les noves tecnologies i amb realitat augmentada

El projecte museogràfic aprofita les noves tecnologies. Mitjançant tauletes i la tecnologia de la realitat augmentada es proposa una visita interactiva de manera personalitzada on el visitant pot escollir la descoberta de la Cultura de l'Oli a través de l'experiència de diferents personatges com el president de la cooperativa, un pagès, un moliner, una mestressa de casa, un comerciant d'oli, una somera, etc. Al fil d'aquests relats els visitants poden donar un sentit a allò que es veu a les sales. D'altra banda, també es proposen tot un seguit de propostes participatives per mitjà de desafiaments, preguntes i fins i tot concursos.

El museu fa un recorregut didàctic des de la recol·lecció de les olives, el premsat, la decantació, el filtratge de l'oli d'oliva, fins a arribar a l'emmagatzematge, l'envasat i la venda al detall. Tot plegat comparant com es feia antigament i com es fa ara.

Tot aquest procés es contextualitza dins del món cooperatiu, que explica com s'ha consolidat aquest sector en una comarca on l'oli verge extra és el principal element d'identitat del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA